Start van het academiejaar VUB: 'Allemaal terug samen zijn doet wat met een mens'

EDF, GR
© BRUZZ - Belga
28/09/2021
Updated: 28/09/2021 18.37u

Een vol VUB-restaurant, groepjes babbelende studenten op de esplanade en een studentenkring die zich voorbereidt op het nieuwe jaar: de VUB-campus in Etterbeek bruist weer. Rector Caroline Pauwels gaf ondertussen het officiële startschot van het academiejaar in de Gare Maritime aan Thurn & Taxis. "Magisch", noemt Pauwels die nieuwe start. "Het is ongelofelijk wat jonge generaties hebben moeten missen."

Liefst 2.500 genodigden mochten de openingszitting bijwonen in de gerenoveerde Gare Maritime, met Covid Safe Ticket en zonder mondmasker. Rector Caroline Pauwels van de Vrije Universiteit Brussel roept in haar speech op tot optimisme en actie, na een uitzonderlijke gezondheidscrisis die vele wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen met zich meebracht.

"We hebben de onhebbelijke gewoonte te denken dat milieurampen of een covid-virus alleen anderen overkomen, maar ik mag hopen dat na het afgelopen anderhalf jaar bij iedereen die oogkleppen afgevallen zijn, en velen zich met mij afvragen: wat kunnen wij doen, wat kan ik doen?", zegt rector Pauwels.

"Weer op ontdekking gaan en het plezierige studentenleven waar ze leren met vrijheid om te gaan, na de beperkingen, dat wens ik de studenten toe"

Caroline Pauwels, rector VUB

Caroline Pauwels, op 5 mei 2020 herverkozen tot rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB)

Die vraag is een rode draad doorheen haar pleidooi. Na een uitputtend jaar zag de VUB-rector dat iedereen scherpgesteld werd. Het is nu tijd om veerkracht te tonen en ongelijkheden te tackelen. De coronacrisis zorgde voor heel wat digitale oplossingen en mogelijkheden, maar Pauwels blijft het belang van sociale contacten, en mensen die mensen helpen, benadrukken.

"Ik hoop dat de studenten elkaar ontmoeten en groeien door mensen te ontmoeten. Het sociale contact hebben ze in eerste instantie gemist. Weer op ontdekking gaan en het plezierige studentenleven waar ze leren met vrijheid om te gaan, na de beperkingen, dat wens ik hen toe", zegt Pauwels.

Bekijk hieronder de reportage van onze BRUZZ-reporter op de VUB-campus in Etterbeek:

BRUZZ-reporter Emilia De Feyter was dinsdag weer eventjes student op de VUB-campus. En ze heeft ervan genoten!

Open en interdisciplinair

De jongeren die zich vandaag inschrijven aan de universiteit hebben andere zorgen dan pakweg dertig jaar geleden. De VUB-rector beseft dat zij in 2050 geconfronteerd worden met de gevolgen van de klimaatopwarming, maar er is ook de groeiende ongelijkheid of de rol van de sociale media in het verspreiden van complottheorieën.

"In dat opzicht moet een universiteit de inclusiviteit nog sterker op de agenda zetten. We hebben op al die aspecten nog veel werk, maar de wetenschap is er om de dingen vooruit te doen gaan", verzekert Pauwels.

Om uitdagingen zoals de klimaatcrisis of het maken van een vaccin aan te pakken, pleit ze voor open science en open data. Die complexe problemen "vergen niet alleen een interdisciplinaire wetenschappelijke aanpak, maar evenzeer een transversale politieke beleidsaanpak", haalt Pauwels aan.

Maar: "De politieke én de universitaire structuren zijn daar niet klaar voor. We hebben een universiteit die functioneert op basis van modellen uit de negentiende eeuw. Er zijn te veel verticale silo's met steeds meer hyperspecialismen. Niet dat we die niet nodig hebben. Dat zal u me nooit horen beweren. We zijn te strak opgedeeld in faculteiten en disciplines, terwijl er net meer interdisciplinariteit nodig is", besluit de VUB-rector.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie