BELvue viert 125ste verjaardag van Belgica-expeditie naar Antarctica met gratis expo

© Belga
03/10/2023

Als we de walvis redden, dan redden we de planeet en iedereen kan zijn steentje bijdragen. Zo luidt de boodschap van de nieuwe expositie van de Koning Boudewijnstichting in het BELvue museum. Geografe en VTM-weervrouw Jill Peeters cureerde de gratis tentoonstelling 'Op zoek naar het einde van de wereld: een klimaatexpeditie aan boord van de 'Belgica'', naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de eerste Belgische expeditie naar Antarctica.

In 1897 ging Adrien de Gerlache met een team van jonge zeilers, avonturiers en wetenschappers aan boord van de Belgica naar het mysterieuze zuidelijke continent. Maandenlang doorstonden de avonturiers de fysieke beproevingen en het ijs, om met een schat aan wetenschappelijke observaties en ontdekkingen terug te keren. Ook achterkleinzoon Henri de Gerlache is nauw betrokken bij de tentoonstelling, waardoor originele objecten van de Belgica in het museum te zien zijn.

Walvis als metafoor

In de expo staat de walvis centraal. "Zij zijn onze grootste klimaathelden", zegt Peeters. Zo zwemmen walvissen vanuit de diepzee naar boven en brengen belangrijke voedingsstoffen via hun mest naar het oppervlak. Daardoor groeit plantaardig plankton beter, een essentiële speler.

"Meer fytoplankton betekent meer biodiversiteit, zuurstof en CO2-opslag. Zo is walvismest ons beste wapen tegen de klimaatcrisis", leert de expo. Maar sinds de Belgica-expeditie is het aantal walvissen in een razend tempo afgenomen.

De walvis dient hier als een metafoor voor de uitputting van natuurlijke hulpbronnen van de planeet en de bedreigingen die daaruit vloeien, maar ook voor de daarwerkelijke hoop op een nieuwe leefbare wereld. "Als we de walvis redden, dan redden we de planeet", klinkt het.

Steentje bijdragen

De initatiefnemers willen burgers dan ook stimuleren om het roer om te gooien. "Gelijk wie je bent of wat je achtergrond is, ieder van ons heeft hierin een rol te spelen", verzekert Peeters.

Het laatste deel van de expo geeft bezoekers dan ook antwoorden op de veelgestelde vraag 'Wat kan ik zelf doen?'. Voorbeelden van kleine tot grotere klimaatacties binnen vier domeinen - voeding, woning, wat je koopt en hoe je je verplaatst - tonen hoe we het tij kunnen keren.

De gratis expo loopt van 4 oktober tot en met 4 februari 2024 in het BELvue museum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni