Duizend Oekraïense vluchtelingen in de rij: 'Meer volk dan we aankunnen'

ADD, AM
© BRUZZ
08/03/2022
Updated: 08/03/2022 15.41u

Zo'n duizend Oekraïense vluchtelingen hebben zich dinsdagmiddag aangemeld aan het voormalig Jules Bordet Instituut, dat sinds 4 maart dienstdoet als onthaalcentrum. "Waarschijnlijk gaan we vandaag niet iedereen kunnen registreren. Er stroomt meer volk toe dan wij kunnen verwerken," zegt Dienst Vreemdelingenzaken aan BRUZZ. Er wordt nu gezocht naar een groter aanmeldcentrum in Brussel.

In het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis kunnen Oekraïners geregistreerd worden en ook hun aanvraag tot automatische bescherming doen en een eerste onderdak krijgen van beperkte duur. Maandag was het centrum al drukbezocht. In totaal hebben 740 Oekraïners zich toen geregistreerd.

"1.500 tot 2.000 vluchtelingen stonden wel in de rij. We hebben dus niet iedereen kunnen helpen, maar iedereen kreeg wel een slaapplek toegewezen," zegt Dominique Ernould, woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken, dat samen met Fedasil het centrum beheert.

Dinsdagochtend kon een BRUZZ-journalist opnieuw lange wachtrijen filmen aan het centrum. "De rij is een pak langer dan gisteren," bevestigt Ernould eveneens. "En dat zal komende dagen en weken blijven stijgen." Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn het land ontvlucht sinds de inval van Rusland.

Triage

Volgens de Brusselse politie stonden er dinsdag duizend mensen aan te schuiven voor het onthaalcentrum. "Er staat heel volk voor de deur. De rijen worden iedere dag een beetje langer," zegt Wouter Van Herbruggen van de Dienst Vreemdelingenzaken. "We gaan die vandaag waarschijnlijk niet allemaal kunnen registreren. Wellicht zullen we vandaag iets meer mensen kunnen registreren, maar dat is nog niet genoeg. Er zal iets moeten gebeuren. We gaan moeten opschalen, maar daar is nog geen concrete informatie over."

Er wordt wel gezocht naar een locatie in Brussel voor een groter aanmeldcentrum. Bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) heeft dat vrijdag voorgesteld aan de federale regering. Het verzoek is nu goedgekeurd.

In tegenstelling tot maandag gebeurt er dinsdag een triage voor de deur van het onthaalcentrum. Wie elders in ons land al een slaapplek heeft, wordt gevraagd om zich niet naar het onthaalcentrum te begeven. De registratie als vluchteling in ons land kan dan later nog gebeuren. "We schrijven nu enkel mensen in die geen verblijfplaats hebben. De anderen kunnen met hun paspoort negentig dagen in België blijven, dus er is geen reden om meteen te komen."

'Te weinig plaats'

Wie een verblijfplaats zoekt, wordt doorverwezen naar Fedasil. Wie op het einde van de dag niet werd geregistreerd, kan wel blijven overnachten in het Jules Bordet Instituut, laat Fedasil weten. Vluchtelingen die geregistreerd werden krijgen een A-kaart, waarmee ze recht op werk of sociale bijstand krijgen.

Hoe de situatie de komende dagen zal evolueren, is nog niet helemaal duidelijk, maar het ziet er niet naar uit dat de rij vluchtelingen korter zal worden. "Er stroomt meer volk toe dan wij kunnen verwerken. Wij hebben te weinig volk en er is te weinig plaats," aldus Van Herbruggen nog. "We wisten niet wat we moesten verwachten, maar we wisten wel dat er veel volk zou aankomen. Er is geen reden om te denken dat er morgen maar honderd of tweehonderd man voor de deur zal staan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni