Molenbeek laat Romakamp ongemoeid: 'Wij zijn een gastvrije gemeente'

Lisa Pleysier, MVH
© BRUZZ
01/08/2019

Roma van Roemeense afkomst verblijven intussen al minstens een jaar aan de Ninoofsepoort. En hun aantal blijft toenemen. "In het begin stonden er twee zelfgebouwde hutjes, maar ik zie dat aantal steeds toenemen." Waarnemend Molenbeeks burgemeester Amet Gjanaj (PS) is niet van plan om in te grijpen, terwijl Anderlecht dat wel wil doen bij een gelijkaardig tentenkamp.

Hoelang de mensen er al verblijven is niet echt duidelijk, maar minstens een jaar. Buurtbewoner Lieven Soete, actief binnen een protestgroep uit de wijk, spreekt zelfs van "twee tot misschien drie jaar". Samen met andere leden van het collectief PorteDeNinove houdt hij het perceel aan de Ninoofsepoort nauwlettend in het oog.

Besix, eigenaar van de site aan de Ninoofsepoort, wil daar namelijk grote torens bouwen. En dat is niet naar de zin van de buurtbewoners, die meer openbare voorzieningen en groenruimte wensen.

Ook aan Stadion Vander Putten, aan de overkant van de straat, verblijven Roms. Zij slapen in auto's op een parking.

Roemenen uit Hunedoara

"Het gaat op beide plekken om inwoners uit de streek Hunedoara, uit Roemenië", zegt Gabriël Mihai aan BRUZZ. Hij is expert betreffende Roma bij de 'vzw Foyer'. "Dat is een erg arme regio, waar met werk minder te verdienen valt dan met bedelen in Brussel of andere grootsteden."

Vaak trekken ze maar tijdelijk naar het buitenland, en keren ze terug naar Roemenië eens ze wat geld hebben verzameld.

In totaal zijn er tussen de twintig en dertig Roma aanwezig. "Het is een dynamische groep, er vertrekken er en er komen er bij. Sommige families blijven langer." En ze vormen een hecht netwerk. De Roemenen die in Anderlecht aan de Prévinairestraat verblijven behoren tot dezelfde groep.

De omstandigheden waarin ze hier verblijven zijn echter verre van optimaal, zonder elektriciteit of stromend water. Er zijn ook families bij met baby's of kleine kinderen.

20190801_ROMAMOLENBEEK_BRUZZ

| Aan de Ninoofsepoort en aan de overkant van de straat bevinden zich twee plekken waar Roma verblijven.

Molenbeek niet van plan om in te grijpen

Waarnemend Molenbeeks burgemeester Amet Gjanaj (PS) is niet van plan om de mensen te doen vertrekken, zolang de veiligheid gegarandeerd blijft. "Molenbeek is een warme gemeente, waar iedereen welkom is. Wij gaan geen strijd voeren tegen mensen die erg verzwakt zijn."

Daarmee verschilt de aanpak van Molenbeek met die van Anderlecht. Daar wil Alain Kestemont (Défi) ingrijpen omdat de leefsituatie volgens hem mensonterend is.

Mihai vindt in elk geval dat de aanpak van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een langetermijnvisie mist. "Nu ontruimt de politie vaak Romakampen, zonder sociale huisvesting te voorzien. Hierdoor strijken ze gewoon elders neer, in een andere gemeente."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Roemenen, kamp, burgemeester molenbeek, Besix

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni