VUB huldigt grootste uitbreiding in geschiedenis in

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 17 oktober 2019
Updated: 17-10-2019 - 17:18

Naast de transformatie van het KultuurKaffee naar de nieuwe cultuurantenne Pilar krijgt de VUB er drie nieuwe gebouwen bij. Het is de grootste uitbreiding van de campus in de geschiedenis van de VUB.

De nieuwe gebouwen I, X en Y zijn gelegen aan de Triomflaan en ongeveer 33.000 m² groot. De gebouwen hebben nieuwe en milieuvriendelijke leslokalen, auditoria, ruimtes voor universiteitsdiensten en studentenkamers. Het Y gebouw wordt de uitvalsbasis van Pilar, de cultuurwerking die het KultuurKaffee opvolgt.

De drie gebouwen zijn met de grootste zorg voor de natuurlijke omgeving opgetrokken. Er is een nieuwe, door bomen omgeven laan aangelegd die de gebouwen verbindt met de Triomflaan. Niet alleen groen dus, maar ook toegankelijk voor de omgeving rond de universiteit.

Groei zoekt ruimte

Het project kostte de VUB 61 miljoen euro. Een stevig prijskaartje dat werd gefinancierd via de uitgifte van obligaties. Maar de universiteit kon niet anders: in het begin van dit schooljaar noteerde de VUB een stijging van 17 procent in het aantal inschrijvingen in vergelijking met vorig schooljaar.

In het academiejaar 2008/2009 telde de unief 9.687 studenten, vandaag zijn er dat 16.508. Ook het aantal doctoraten per jaar nam toe van 185 naar 253.Al die nieuwe studenten moeten ergens heen.

De feestelijke opening donderdagavond wordt getrokken door Pilar. Met onder meer Dvtch Norris en Black Mamba, is het meteen ook de start van het multidisciplinair festival Pilar Asap. Het festival gaat dieper in op thema's rond religie, levensbeschouwing en zingeving.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?