Vervoort over terrassen: 'Ik pleit voor opening tot minstens 23 uur'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 22 april 2021

Zullen we opnieuw op een terras kunnen gaan zitten op 8 mei? Tot hoe laat en onder welke voorwaarden? Dat wordt morgen finaal afgeklopt op het nationaal overlegcomité. De Brusselse horeca-uitbaters vragen bovenal duidelijkheid. Brussels minister-president Rudi Vervoort pleit voor een opening van de terrassen tot 23u.

Op het vorige Overlegcomité werd beslist dat de horeca de terrassen op 8 mei kan openen, op voorwaarde dat 70 procent van de 65-plussers gevaccineerd is. Dat is het geval, maar ook de druk op de intensieve zorgen moet dalen, al werd daar geen cijfer op geplakt.

Morgen moet het Overlegcomité definitief de knoop doorhakken. Horeca Brussel vraagt vooral om duidelijkheid. "Wij vragen een duidelijk standpunt. Gaan we open op 8 mei of niet? Of later? We moeten ons kunnen organiseren", zegt Marc Van Muylders van de Brusselse horecafederatie.

Het Overlegcomité zal morgen ook de modaliteiten voor de heropening van de terrassen bepalen. Het gaat dan onder meer over hoeveel mensen aan tafel mogen zitten. "Veel hangt af van wat de horeca bereid is om te doen", blikt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht vooruit. "Als je tafels van tien personen of mensen van verschillende huishoudens aan tafel wil, neemt het risico toe. Buiten is het zeker veiliger dan binnen, maar er is nog altijd een risico."

Sluitingsuur

Een ander vraagstuk wordt het sluitingsuur. Daarover circuleren verschillende opties: 20 uur, 21.30 uur en 23.00 uur. In Nederland mogen de terrassen open tot 18 uur, maar dat vindt Horeca Brussel een slecht idee. "Dat heeft totaal geen zin. Wij denken dat 22 uur goed is", aldus Van Muylders. "Dan hebben mensen de tijd om rustig naar huis te gaan. Anders verplaats je het probleem."

Naast premier De Croo (Open VLD) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zitten ook de gewestelijke regeringsleiders mee aan tafel. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil alvast een stapje verder gaan dan Horeca Brussel.

"Ik zal natuurlijk pleiten voor een heropening tot ten minste 23 uur. Dat lijkt me haalbaar", aldus Vervoort. Hij herhaalt dat het belangrijk is dat de horeca ook effectief op 8 mei opent. "Anders gaan we andere problemen zien, en dat wil ik niet."

"Ik open op 1 mei" afgeblazen

Afgelopen maand hebben tientallen Brusselse horecazaken al laten weten dat zij niet akkoord gaan met de geplande openingsdatum van 8 mei. Dat is volgens hen te laat. De horeca-uitbaters verzamelden zich onder de noemer "ik open op 1 mei."

Die actie gaat uiteindelijk toch niet door. De initiatiefnemers wachten liever nog een week langer. "Omdat de boetes die we zouden krijgen bovenop de jaarverliezen die we net hebben gehad zouden komen", zegt initiatiefnemer Leopold Van der Gracht. "We zouden ook steunmaatregelen als de Tetra-premie, het overbruggingsrecht en de Brusselse subsidies van de laatste drie maanden verliezen."

Van der Gracht hoopt wel dat de heropening op 8 mei onder zo weinig mogelijk voorwaarden kan plaatsvinden, en liefst ook niet alleen met terrassen. "Zowel binnen als buiten, en tot minstens 1 uur, zonder limieten", aldus de initiatiefnemer van "ik open op 1 mei." "Waarom moeten we een jaar later nog lijden onder het wanbeleid van de overheid?"

De horeca-uitbaters die op 1 mei wilden openen, bergen hun plannen op

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?