Op zoek naar Brusselaars in Oostende: 'Dit is de enige stad die blijft leven aan de kust'

SAH
04/08/2023
Updated: 17/08/2023 16.10u

Voor Brusselaars is de aantrekkingskracht van Oostende altijd groot geweest en de jongste jaren lijkt de liefde voor 'Bruxelles-Plage' alleen maar gegroeid. Saïd zoekt uit waarom en trekt daarom elke woensdag in augustus naar de Koningin der Badsteden om er Brusselaars te strikken. Hoe beleven die aangespoelde Brusselaars het leven aan de kust?

Jacqueline van BRUT/Idiz Bogam verhuisde vorig jaar naar Oostende om haar winkel nieuw leven in te blazen. Met succes en heel veel enthousiasme zo blijkt.

Het podiumkunstenfestival Theater aan Zee, intussen afgelopen, rekende op heel wat Brusselse RITCS-studenten om de voorstellingen in beeld te brengen. Saïd ontmoet hen in het iconische gebouw van De Grote Post.

RITCS-Studenten aan de redactietafel voor de ochtendlijke briefing.

RSCA

Journalist Gui Polspoel ruilde een aantal jaar geleden Brussel voor Oostende, voor de zee. Hij koos ook heel duidelijk voor het Europacentrum, het hoogste flatgebouw van de Belgische kust en, volgens Polspoel, mogelijk ook van de hele Atlantische kust.

We starten met een pint bij Saint Michel, hét RSCA-café van Oostende, trekken dan naar Madam Kroket om uiteindelijk van het uitzonderlijke zicht vanuit het appartement van Gui Polspoel vanop de 28ste verdieping te kunnen genieten. "De stad blijft leven als de toeristen weg zijn, ook in de winter. En dat is aangenaam. In al die andere kustgemeenten zijn de rolluiken naar beneden."

Op bezoek bij Gui Polspoel in het Europacentrum van Oostende, een unicum aan de kust.

Strips

Een tip voor de strip-minnende Brusselaar in Oostende: De Striep, al 30 jaar een vaste waarde voor stripfanaten. Chris en Maryline baten de zaak in de Sint-Paulusstraat uit, en zijn even verliefd op Oostende als de vele Brusselaars. "Er is maar één stad," zegt uitbater Chris. "Wenduine bijvoorbeeld, vind ik heel geestig. Maar in de winter kun je daar in je bloot gat rondlopen, er is niemand. Hier in Oostende is er in de winter ten minste nog een beetje beweging."

Op bezoek bij Chris en Maryline in De Striep, al 30 jaar de stripwinkel van Oostende.

Een andere aanrader is de Paris Pool Oostende, een pool- en snookerbar op honderd meter van het strand. Uitbater Kjell is tevreden met de 'slechte zomer': "Hier zit je goed op een regenachtige dag."

Saïd stapt even binnen bij Paris Pool Oostende, aangeraden door Jacqueline van Brut.

Saïd ging op ontdekking 'aan de andere kant' van Oostende, Oosteroever. Dat bleek een heel ander soort Oostende te zijn. Minder volk, minder winkels, minder druk,...Zo kwam hij terecht bij O.666, een plek waar veel gebeurt en veel mensen samenkomen. Hij geraakte er aan de praat met Inge Vyt over de veelzijdige en levendige hub gelegen aan de Baelskaai tussen nieuw en oud Oosteroever.

Bij O.666 op Oosteroever zit je in een heel ander Oostende. De veelzijdige sociaal-culturele hub heeft wat in petto.

Sam is ondertitelaar bij BRUZZ, hij leefde lange tijd in Brussel, maar daarvoor ook al in Oostende. Toen de vraag zich thuis stelde, beslisten de jonge ouders om terug naar de kust te trekken en dat om verschillende reden. Het werd Mariakerke, 'de Woluwe' van Oostende en Saïd mocht op bezoek.

Saïd mocht op bezoek bij collega Sam in Mariakerke in Oostende.

Saïd kon het niet laten, hij moest op zoek gaan naar platenwinkels in Oostende. Zo vond hij Compact Center - Ostensche Ploate! Maar ook de Retro Shack, een initiatief van een bende vrienden en platenliefhebbers. Saïd krijgt een rondleiding.

Op bezoek bij Retro Shack, een vriendenclub voor platenliefhebbers of "een uit de hand gelopen man-cave"

Plage Flagey

Zomer in de stad! En dus ook tijd voor een aantal zomerinterviews, Brusselse auteurs over hun stad, leestips van de leesambassadeurs én toeristische tips van onze eigen redacteurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Elsene , Samenleving , Resto & Bar , Shop , Plage Flagey , Oostende , BRUT , Idiz Bogam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni