Er komt niet alleen een gewestelijk drugcentrum, ook de stad Brussel opent een centrum, mét spuitruimte. Dat gebouw moet in de Noordwijk komen. In zo'n ruimte kunnen druggebruikers gecontroleerd en in hygiënische omstandigheden gebruiken. Close heeft daarvoor een akkoord van zijn coalitiepartners én van minister-president Vervoort (PS).

Het centrum komt ergens in de Noordwijk, niet ver van de door drugs geteisterde Alhambrawijk. Maar volgens de woordvoerder van Close is er nog geen precieze locatie gevonden. Ook over de precieze openingsdatum is nog niks bekend.

Wel bekend is het akkoord binnen de nieuwe Brusselse meerderheid. De spuitruimte staat ook vermeld in het bestuursakkoord van Brussel-Stad. "Zo'n gebruikersruimte is noodzakelijk voor Brussel", zegt Close, die zegt een oplossing te zullen vinden samen met de verschillende vzw's, de overheden en het parket.

Illegaal

In principe is zo'n gebruikersruimte illegaal, maar naar het voorbeeld van Luik kan er een soort gedoogsteun verleend worden. Het komt erop neer dat minister-president Vervoort (PS) een akkoord moet hebben van de procureur-generaal, en dat heeft hij. Met zo'n akkoord gaat het gerecht niet over tot vervolging.

Vervoort zou in z'n eigen gewestelijk drugscentrum, dat pas in 2023 opengaat, ook zo'n spuitruimte kunnen inrichten. Maar in z'n regering ziet niet iedereen dat zitten, dus is daar voorlopig geen toestemming voor. Mogelijk komt die toestemming er wel na mei 2019, wanneer een nieuwe regering wordt gevormd na de verkiezingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , drugcentrum , drugs , Alhambra-wijk , Comité Alhambra , Philippe Close , Rudi Vervoort , gebruikersruimte , transit vzw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni