Het Brusselse autosalon zwaait vrijdagochtend de deuren open voor het grote publiek, en heeft ook aandacht voor elektrisch rijden. Actiegroepen zoals BRAL en 1030/0 reageren kritisch. "Een autosalon is niet meer van deze tijd."

"80 procent van de kilometers in België wordt nog steeds met de auto afgelegd," onderstreept Joost Kaesemans van automobielfederatie Febiac. "Bovendien gaat er veel geld naar innovatie in de auto-industrie. Het autosalon is de vitrine van de verandering."

Elektrische wagens, dito scooters en deelsteps moeten de duurzame insteek van het 98ste Autosalon benadrukken.

Vertragingsmanoeuver

Maar stads- en klimaatbewegingen zijn sceptisch over het nieuwe 'mobiliteitssalon.' "Pure greenwashing," zegt Sébastien Hendrickx van actiegroep Extinction Rebellion. "Niemand kan de klimaatverandering ontkennen, dus kiest de autosector nu de strategie van de vertraging."

"Dat zogezegde feest is niet meer van deze tijd," zegt ook Piet Van Meerbeek van BRAL, bij BRUZZ in de studio. "Het is geen verkoopspunt meer, maar een langgerekte promotiecampagne voor een mobiliteitsmodel dat niet duurzaam is. Met de auto als een soort 'droom.'"

Piet Van Meerbeek van BRAL, met ook interventies van Pieter Fannes van 1030/0 en Sébastien Hendrickx van Extinction Rebellion.

Voor Pieter Fannes van 1030/0 is de misleidende autoreclame inderdaad een doorn in het oog. "In de stad zie je allemaal reclameaffiches van auto's in verlaten landschappen of alleen in de stad. Ik vind het spijtig dat het idee van snelheid en egoïsme daarin nog zo'n grote rol speelt. Want alleen in een stad ben je toch nooit?"

Dat Extinction Rebellion actie wil ondernemen op het Autosalon, wisten we al. Maar ook BRAL zal van zich laten horen, met onder andere een Mythical Mars en "misschien nog wel andere acties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Mobiliteit , autosalon , autosalon 2020 , Febiac , Touring , alternatieve mobiliteit , deelmobiliteit , duurzame mobiliteit , Bral , 1030/0 , extinction rebellion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni