Véronique Lamquin (Le Soir): 'Federale staat moet Brusselse uitdagingen meer financieren'

© BRUZZ
08/02/2024

Véronique Lamquin, die voor de Brusselse krant Le Soir jaren de Belgische politiek volgde en zich nu vooral op de EU-berichtgeving focust, zegt donderdagavond in À La Carte dat de federale staat de hoofdstedelijke uitdagingen van Brussel, zoals de drugsproblematiek en de onveiligheid aan het Zuidstation, "mee moet helpen beheren en financieren." En meer dan ze vandaag doet.

"Brussel is lange tijd bedelaar geweest in België, maar vandaag niet genoeg meer," vindt ze. De problemen waar Brussel momenteel mee kampt, bestaan ook in andere grote steden, overal in Europa. Die kan de Brusselse overheid volgens haar niet meer alleen aan.

Lamquin geeft toe dat ze de huidige Brusselse bewindslieden vaak niet genoeg de belangen van de hoofdstad hoort verdedigen. "Maar beweren dat Brussel alle problemen, zoals die in het Zuidstation, op eigen houtje moet regelen, dat is niet correct."

Tegelijk noemt Lamquin de financiële toestand van Brussel, met een verwachte schuld van 18 miljard euro in 2028, "rampzalig". Die bedraagt drie keer het jaarlijks inkomen van het Brussels gewest, zo blijkt uit berekeningen van de universiteit van Namen.

Voor Lamquin is orde krijgen in de financiën dan ook "één van de grootste uitdagingen voor de volgende Brusselse regering."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni