Tramsporen stijgen een niveau in toekomstig knooppunt Albert

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 10 mei 2021

In het premetrostation Albert zijn momenteel grote werken aan de gang. Het toekomstige eindpunt van de nieuwe metrolijn 3 krijgt een volledig nieuwe inrichting en vooral een andere indeling waarbij de tramsporen een niveau stijgen. De huidige tramsporen worden omgevormd voor de metro en maken van Albert een multimodaal knooppunt.

Op het niveau van de straat ontvangt station Albert de bussen van de MIVB en de fietsers. Een verdieping lager (op -1) is er momenteel enkel plaats voor de reizigers die naar de tramlijnen 3, 4 en 51 op niveau -2 gaan. Maar dat verandert. De trams stijgen een verdieping en zo wordt -1 het eindpunt van tramlijnen 4 en 51. Later kan tram 7 ook tot aan dit punt verlengd worden. Het niveau -2 wordt intussen al volledig aangepast aan de toekomstige metrolijn 3 (die tramlijn 3 zal vervangen).

Een deel van de tramsporen is al verwijderd, waardoor er nu een nieuwe lange tunnel ontstaat waar de metrohalte Albert komt. De grote ruimte zal tegelijkertijd dienen als eindpunt voor metro 3 en biedt plaats voor een keerpunt voor een nieuwe dienst en als stelplaats voor een zestal metrostellen.

"Begin 2023 is de nieuwe terminus voor tram 51 op niveau -1 af en wordt die als eerste operationeel. Midden 2023 zullen er op niveau -2 metrosporen liggen en kunnen er testen gebeuren. In 2025 treedt metro 3 pas echt in werking, want die is afhankelijk van de oplevering van alle andere nieuwe stations", vertelt Carlos Van Hove, programmadirecteur metro bij de MIVB. Het kostenplaatje van de hele werf in station Albert komt neer op ongeveer 90 miljoen euro.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?