De geheugenkliniek Bru-BRAIN van het UZ Brussel in Jette is opgenomen in het 'European Alzheimer's Disease Consortium', dankzij hun goede patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek.

Eén jaar na de opening van de kliniek al komt die erkenning en dat is belangrijk volgens diensthoofd Sebastiaan Engelborghs: "Het is een leuke erkenning, maar daardoor krijgen we ook toegang tot ander onderzoek."

De geheugenkliniek is een interdisciplinair centrum, waar je onder andere neurologen, geriaters en psychiaters vindt. Het doel van de kliniek is om mensen op korte termijn advies te kunnen geven van verschillende experten en dat die experten ook samen de zaak kunnen bespreken.

Depressie is bijvoorbeeld één van de eerste symptomen van iemand die kampt met jongdementie, daarom is het belangrijk om over verschillende wetenschappelijke pistes heen een diagnose te stellen.

Er is een lange wachtlijst bij het centrum, maar volgens Engelborghs is dat logisch: "De bevolking vergrijst, dus het is logisch dat dan ook steeds meer mensen bij ons terecht komen."

Er zijn ook enkele lichtpunten, zegt het diensthoofd: "De ziekte is ongeneeslijk, maar niet onbehandelbaar. We kunnen de ziekte zo lang mogelijk stabiel proberen houden en met recent wetenschappelijk onderzoek zetten we daar ook op in, op vertraging van de ziekte."

Dat Bru-BRAIN die internationale erkenning krijgt, betekent volgens Engelborghs dat ze beantwoorden aan internationale standaarden qua patiëntenzorg, maar ook wetenschappelijk onderzoek en dat is een mooi compliment.

Tot slot geeft hij nog enkele tips om je dementierisico te beperken: eet gezond, beweeg genoeg en houd risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, roken en overmatig alcoholgebruik onder controle.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni