De startnota voor een nieuwe Vlaamse regering voorziet in een “kordater toezicht” op de besteding van Vlaamse middelen in Brussel. Vlaams parlementsleden Stijn Bex (Groen) en Hannelore Goeman (SP.A) vrezen voor de gevolgen als Open VLD en CD&V toehappen. "De autonomie van de VGC is net onze sterkte."

Vlaams parlementslid voor N-VA Karl Vanlouwe vindt het dan weer volstrekt logisch dat de Vlaamse regering meer inspraak krijgt in de besteding van het geld door de VGC. "Goeie afspraken maken goeie vrienden", zegt hij aan BRUZZ, "dat heeft niks met een belerend vingertje te maken. We willen daarentegen geen blanco cheque geven."

Huidig VGC-voorzitster Elke Van den Brandt (Groen) wenste niet te reageren. Vlaams parlementslid voor Groen Stijn Bex leest in de nota vooral een nadruk op identiteit. "Onderwijs, cultuur en media worden heel sterk ingezet om de Vlaamse identiteit vorm te geven, maar voor ons is dat een blik in de achteruitkijkspiegel. Die komt totaal niet overeen met de stedelijke realiteit in Brussel”, vindt Bex.

Bex verwijst naar de visie van Groen op het onderwijs in Brussel. "Wij zijn voor tweetalig onderwijs, de N-VA is daar radicaal tegen. Gaan ze dan tegen de Brusselse Vlamingen zeggen: 'sorry, daar betalen wij niet voor'?", zegt Bex. "De N-VA wil dat Brussel uitvoert wat zij beslissen, maar hun visie op Brussel is niet die van de Brusselse regering."

Open VLD reageert niet

Het is niet de eerste keer dat de N-VA voorstelt om voorwaarden te koppelen aan de besteding van de Vlaamse dotatie aan de VGC. In april wilde de N-VA zulke voorwaarden nog in het vernieuwde Brusseldecreet schrijven, maar daar gingen onder meer toenmalig Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD), maar ook SP.A en Groen niet mee akkoord.

“Er staan maar twee zinnen over de VGC in de startnota, en dan vooral dat er ‘kordaat’ moet worden toegezien op de ‘gewenste’ besteding en de ‘correcte’ naleving”, zegt Vlaams parlementslid voor Brussel Hannelore Goeman (one.brussels-sp.a). “Die woordkeuze weerspiegelt voor mij de neiging van de coalitie om de VGC zoveel mogelijk onder voogdij te plaatsen van Vlaanderen. Terwijl de autonomie van de VGC net onze sterkte is, want zo kunnen we op maat van de Brusselaars werken.”

Bij Open VLD onthouden kopstukken Guy Vanhengel en Sven Gatz zich voorlopig van commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Politiek, Stijn Bex, Hannelore Goeman, startnota, vlaamse formatie, vlaamse regeringsvorming

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni