Bijna 8 procent Brusselse crèches krijgt slecht rapport: 'Niet alarmerend'

Job Van Nieuwenhove
© BRUZZ
12/06/2023

4 procent van alle creches die aangesloten zijn bij de Vlaamse overheid, zit in een zogenaamd handhavingstraject. Zo'n traject wordt opgestart bij ernstige of meerdere, terugkerende tekorten, of wanneer de integriteit van de kinderen (mogelijk) in gevaar is.

Het gaat dan over kinderdagverblijven in Vlaanderen én Brussel. Maar opvallend: als we enkel de Brusselse crèches in beschouwing nemen, ligt dat cijfer bijna dubbel zo hoog, op 7,5 procent.

De sector zelf reageert verdeeld op het idee om inspectieverslagen publiek te maken. Transparantie is volgens de sector een goed idee, wel moet er aan de bewoording gesleuteld worden. Ouders dreigen door de huidige algemene en ruime verwoordingen een negatief beeld te krijgen, vrezen sommigen.

De crèchecrisis

Vandaag verscheen - toevallig of niet - ook een nieuw boek van de Vlaams-Brusselse politica Celia Groothedde (Groen) over de problematiek: De crèchecrisis. Groothedde klaagt al jaren de problemen in de kinderopvang aan in het Vlaams parlement.

Ze vertelde erover in de studio van BRUZZ: "Voor heel wat gezinnen die het minder breed hebben, zijn er drempels naar de kinderopvang. Sterker nog, er worder momenteel zelfs hordes ingebouwd om het minder toegankelijk te maken." Daar moet volgens Groothedde zo snel mogelijk werk van gemaakt worden, om de opvang voor iedereen toegankelijk te maken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni