Experte over grensoverschrijdend gedrag aan VUB: 'Er zou nultolerantie moeten zijn'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 13 juni 2022

Een diplomatenzoon van 21 jaar werd verboden om de VUB-terreinen nog te betreden omdat hij meerdere studenten in zijn studentenkamer opsloot en aanrandde. Hij mag wel nog zijn examens afleggen. Die straf is volgens dokter in de psychologie en experte seksueel geweld Danièle Zucker onvoldoende. “Normaal zou er een nultolerantie moeten zijn op de campussen voor zulke feiten en zo’n gedrag.”

Maandag kwam opnieuw een geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de VUB boven water. Een 21-jarige diplomatenzoon werd op 20 mei door de tuchtcommissie van de VUB veroordeeld wegens aanrandingen en zedenfeiten. De student mag nergens nog op de VUB komen, behalve voor zijn examens.

“Hij mag al binnen een jaar terugkeren naar de campus," zegt experte Zucker. "Ik vind dat geen duidelijke boodschap. Normaal zou er een nultolerantie moeten zijn op de campussen voor zulke feiten en zo’n gedrag.”

Maar de VUB is volgens Zucker geen uitzondering. “Ik denk dat het zo op alle campussen is. Het is een kwestie van minimaliseren en banaliseren en de ernst van de feiten niet begrijpen.”

In totaal kreeg de universiteit vijftien klachten binnen over grensoverschrijdend gedrag, gaande van vernederende en racistische uitlatingen, geweld - zo zette hij een studente een mes op de keel - en acht meldingen over seksuele agressie. De dader sloot de medestudenten in zijn kamer ook op en randde ze aan. Alle gemelde incidenten dateren uit 2020 en 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?