Horta's Hotel Van Eetvelde plechtig geopend voor het grote publiek

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 15 mei 2023

Het iconische Hotel Van Eetvelde, ontworpen door de Brusselse Art Nouveau architect Victor Horta, is maandag plechtig geopend verklaard voor het grote publiek. Het grote publiek kan weldra een kijkje gaan nemen achter de gevel van het gekende Brusselse huis van Edmond Van Eetvelde, rechterhand van Leopold II.

Vorig jaar kocht het Brussels gewest één vleugel van het Hotel Van Eetvelde op, het andere deel van het gebouw is in bezit van Synergrid, de spreekbuis van de Belgische elektriciteits- en gasnetbeheerders.

In samenwerking met Synergrid wil het Gewest het Huis, afstammende uit de periode van het Leopold II en Congo-Vrijstaat, "integreren binnen de Brusselse identiteit, zodat we fier kunnen zijn op het Art Nouveau-patrimonium van onze stad en ons land".

Brussel is de hoofdstad van de Art Nouveau, "maar wordt vaak verward met het Barcelona van Antonio Gaudi", aldus Pascal Smet (one.brussels-Vooruit), Brussels staatssecretaris belast met erfgoed. "Daar moeten we verandering in brengen."

Synergrid en het Brussels gewest gaan een samenwerking aan om beide vleugels van het gebouw open te stellen voor het publiek.

Huis in twee gedeeld

Na de dood van eigenaar Edmond Van Eetvelde, administrateur-generaal voor Buitenlandse Zaken ten dienste van de Vrijstaat Congo onder Leopold II, en zijn vrouw, werd het huis in tweeën gedeeld. "Het is een geheime wens om beide gebouwen met elkaar te verbinden", aldus Smet.

De omvorming van het gebouw tot permanente expositie voor het grote publiek gebeurde in samenwerking met Beliris, het samenwerkingsverband tussen de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met als doel de uitstraling van Brussel te verbeteren als hoofdstad van België en Europa. Beliris heeft daarvoor 3,5 miljoen euro uitgetrokken. "We blijven aan de zijde van Brussel staan en zijn heel fier om deze regio te blijven ondersteunen als Europese hoofdstad", aldus Karine Lalieux (PS), federaal minister belast met Beliris.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?