Kamerlid betrapt op provocerende uitspraak na tussenkomst Laaouej: ‘Eigen aan dat soort’

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 16 december 2019

Een Kamerlid heeft zich tijdens een discussie in de plenaire zitting van de Kamer laten betrappen op een provocerende uitspraak. Op het moment dat er tumult ontstaat bij een tussenkomst van PS-fractievoorzitter en Brusselaar Ahmed Laaouej wordt er vanop de banken gereageerd door te zeggen dat ‘dit eigen aan dat soort is’.

De commotie in de Kamer ontstond tijdens de plenaire vergadering van vorige week donderdag. Vlaams Belang ging in debat met N-VA na een stemverklaring van die partij over het al dan niet splitsen van de sociale zekerheid. Dat is niet de bedoeling, wat een geïrriteerde PS-fractievoorzitter Ahmed Laaouej hen al roepend duidelijk maakte.

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) gaf hem daarin gelijk, maar probeerde hem tegelijkertijd ook te bedaren. Precies op dat moment was vanop de banken van het Vlaams Belang de uitspraak 'dat is eigen aan dat soort' te horen via een openstaande microfoon.

Vlaams Belang: 'Soort heeft betrekking op politieke achtergrond, niet op origine'

“Ik kan me niet herinneren dat er zoiets gezegd is geweest”, reageert volksvertegenwoordiger Annick Ponthier (Vlaams Belang) hierover bij BRUZZ. “Wat ik wel weet, is dat we met onze fractie kritiek hebben geuit op de manier waarop de PS aan politiek doet, door altijd te roepen en te tieren."

"Maar dat is eigen aan die partij. Het is schering en inslag. Als er dus zulke woorden zijn gevallen, dan hebben die betrekking op de politieke achtergrond van Laaouej en niet op zijn origine. Ik zou zelfs niet weten wat die is."

Laaouej: 'Het verbaast me niet meer'

Ahmed Laaouej (PS) zelf trekt die uitleg op zijn minst in twijfel. “Ik ben een Franstalige Brusselaar met een Marokkaanse achtergrond en een socialistische maatschappijvisie. Dat is zowat de verpersoonlijking van alles wat ze bij het Vlaams Belang verwerpelijk vinden."

"Als de uitspraak toegeschreven kan worden aan het Vlaams Belang, dan verbaast mij dat dus niet meer. Het is een partij die zich zonder enige schroom openlijk racistisch uitlaat. Maar dat wil niet zeggen dat ik het daarom niet minder shockerend vind", aldus Laaouej nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?