Resto du Coeur bestrijdt groeiende armoede met mobiel restaurant

© Belga
19/09/2022
Updated: 19/09/2022 16.35u

De sociale organisatie Resto du Coeur trekt voortaan met een mobiel restaurant door de Brusselse gemeente Anderlecht. Na de covidcrisis en nu ook de energiecrisis merkt de organisatie dat steeds meer mensen in een precaire situatie belanden.

Het concept van een mobiel restaurant bestaat al binnen de werking van Resto du Coeur in Wallonië, maar het is er nu voor het eerst in Brussel. Naast de bestaande Brusselse sociale restaurants van de organisatie in Sint-Gillis en Laken, heeft de organisatie er zo een extra troef bij.

"Anderlecht is een grote gemeente, zowel qua oppervlakte als qua populatie. Het wil zeggen dat de armoede zich vaak verschuilt en bijgevolg verdient Anderlecht onze aandacht", vertelt Jean-Gérard Closset, voorzitter van Resto du Coeur België.

Het mobiel restaurant is een koelwagen die voldoet aan de voorwaarden van het federaal voedselagentschap. Het trekt nu al bijna een half jaar door Anderlecht, met succes. In totaal schreven al 230 personen en gezinnen zich in via het OCMW of rechtstreeks bij Resto du Coeur. Het gaat om 125 alleenstaande en geïsoleerde mensen en 105 families, vaak met meerdere kinderen.

De vraag blijft stijgen. In de laatste twee weken van augustus werden 326 voedselpakketten uitgedeeld en in de eerste twee weken van september waren het er 349. Resto du Coeur houdt halt op drie plaatsen in Anderlecht: het Peterbospark, de Grondelstraat in de wijk Kuregem en de Scheutlaan.

Een voedselpakket van Resto du Coeur bestaat uit basisproducten zoals melk, brood, aardappelen, pasta en niet-alcoholische dranken, verse producten zoals groenten en fruit en daarbovenop ook thee, koffie en soms versnaperingen zoals chocolade.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni