Start academiejaar hogescholen: 'Businessrichtingen worden elk jaar populairder'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 19 september 2022
Updated: 19-09-2022 - 15:08

Vandaag start het academiejaar voor hogescholen. Volgens Bo Mathys van hogeschool Odisee is hun aantal inschrijvingen dit jaar met 15 procent gestegen. Volgens haar komt dat omdat Brussel een steeds populairdere studentenstad wordt.

Brussel is hip en trendy en lokt daarmee steeds meer studenten. Het is natuurlijk ook de hoofdstad van Europa, dus ook veel internationale studenten vinden hun weg naar Brussel. De Engelstalige opleidingen aan hogeschool Odisee doen het dan ook goed. Opvallend is dat ook alle businessopleidingen het goed blijven doen, dat komt volgens Mathys door de ondernemingszin van jongeren.

Een richting die het dan weer minder goed doet, is verpleegkunde: "Tijdens corona is voor veel jongeren duidelijk geworden hoe zwaar het beroep kan zijn".

Introductieweek eerstejaars VUB

Aan de VUB vindt de officiƫle opening van het academiejaar plaats op 27 september, maar deze week kunnen eerstejaars al de campus verkennen, zo ook Noa Van den Eynde.

Noa Van den Eynde, eerstejaarsstudent aan de VUB, over zijn eerste dag.

Hogescholen noteren meer inschrijvingen dan vorig jaar

Niet alleen Odisee ziet het aantal inschrijvingen toenemen. Ook de Erasmus Hogeschool Brussel (EhB), Vives en Thomas More hebben bij de start van dit academiejaar meer inschrijvingen genoteerd in vergelijking met vorig jaar.

Bij de EhB gaat het om 6 procent meer eerstejaarsstudenten in vergelijking met vorig jaar. Daarbij zijn de inschrijvingen van de Schools of Arts (RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel) nog niet opgenomen omdat daar de inschrijvingen nog niet afgerond zijn.

Bij Vives gaat het zelfs om een stijging van bijna 15 procent en bij Thomas More om een stijging van 8 procent.

Populaire richtingen

Bij de EhB zijn toegepaste informatica en biomedische laboratoriumtechnologie de populairste richtingen, maar ook sociaal werk start dit jaar met een grote groep eerstejaars.

Bij Thomas More ziet de opleiding energietechnologie het aantal inschrijvers meer dan verdubbelen. Ook hier scoren businessopleidingen goed, zoals bedrijfskunde, businessmanagement, handelswetenschappen en organisatie en management. Terwijl de opleidingen voor verpleegkunde er bij de EhB, Odissee en Vives erop achteruit gaan, blijft het bij Thomas More een van de populairste bacheloropleidingen.

Bij de lerarenopleidingen zien verschillende hogescholen een stijging of stabilisering voor de opleidingen leraar kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs. De EhB ziet wel een daling voor de opleiding lager onderwijs.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?