Bex vraagt Vlaamse regering om meer anderstalig hoger onderwijs toe te staan

FDR, TRO
© BRUZZ
23/09/2019
Ook in:
nl fr

In de studio van BRUZZ 24 gingen Vlaams parlementsleden Stijn Bex (Groen) en Karl Vanlouwe (N-VA) in debat met elkaar. “De Vlaamse regering heeft twee kostbare maanden verloren.” Uiteraard ging het ook over de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Brusselminister en onderwijs. Bex vraagt om meer anderstalig hoger onderwijs toe te staan.

Het parlementair jaar in het Vlaams parlement werd maandag geopend zonder traditionele septemberverklaring. Er is immers nog geen Vlaamse regering. “Al verwacht ik dat we een dezer dagen zullen landen met de onderhandelingen”, probeerde N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe gerust te stellen in de studio van BRUZZ 24 maandagavond.

Vanlouwes partijvoorzitter Bart De Wever onderhandelt met CD&V en Open VLD over een regeerakkoord. “De Vlaamse regering heeft twee kostbare maanden verloren”, hekelde Groen-parlementslid Stijn Bex. Zijn partij is er Vlaams niet bij, maar mag in Brussel wel meeregeren. “De N-VA heeft eerst een maand verspild door met het Vlaams Belang te onderhandelen. Daarna is De Wever nog een maand op de pauzeknop gaan staan, voordat hij de echte onderhandelingen met CD&V en Open VLD heeft opgestart. Ondertussen is in Brussel al twee maanden gewerkt aan een ambitieus regeerakkoord.”

Anderstalig hoger onderwijs

Beide politici erkenden evenwel de nood aan samenwerking tussen de verschillende gewesten. Bex stipte aan dat hij hoopt dat de Vlaamse regering mee zal helpen het tekort aan plaatsen in het Brussels onderwijs weg te werken. Daarnaast had hij aandacht voor het hoger onderwijs: “Er moet meer hoger onderwijs in andere talen gegeven kunnen worden”, zei hij. “Nu mogen hogescholen maximaal 6 procent van hun tijd in een andere taal lesgeven. Voor onze jongeren en onze economie moeten we mee in de internationalisering van het hoger onderwijs.”

Pas tegen het einde van het debat liet Bex zich helemaal gelden in zijn oppositierol. Hij kaartte aan dat hij vreesde 'dat het avant-gardistische van de Brusselse cultuurhuizen zou kunnen verdwijnen met de Vlaamse startnota die er ligt'. “We hebben de Vlaamse regering niet nodig om in Brussel te komen vertellen wat er moet gebeuren.”

Brusselminister

Over wie de nieuwe Brusselminister in de Vlaamse regering zal leveren, wilde Vanlouwe zich nog niet uitlaten. “Laat ons eerst met een goed akkoord komen en daarna de posten invullen”, zei hij. Ook Bex liet zich niet uit over zijn voorkeur voor een partijkleur van die minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Politiek, hoger onderwijs, Karl Vanlouwe, Stijn Bex, vlaamse regeringsvorming, Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie