'Praktische voordelen kunnen vaccintwijfelaars over de streep trekken'

© BRUZZ
26/07/2021

Het wordt stilaan duidelijk dat Brussel de 70 procent vaccinatiegraad niet zal halen als het de zeilen niet bijzet. Volgens professor psychologie Timothy Desmet (VUB) kan je vaccinweigeraars en -twijfelaars wel degelijk nog overtuigen, maar zal dat vooral met praktische argumenten moeten gebeuren.

"Vaccintwijfelaars halen gezondheidsredenen aan om hun verzet te verklaren", zegt Timothy Desmet. "Ze zijn bang voor bijwerkingen, bijvoorbeeld voor bloedklonters. Zeker bij Franstaligen speelt dat mee, want in Frankrijk is de vaccinatiecampagne even stopgezet omwille van die bloedklonters."

"Daarenboven kijken die mensen niet naar de mainstreammedia", zegt Desmet. "Ze zoeken informatie op sociale media, waar ze hun mening nog eens bevestigd zien."

Hen overtuigen met gezondheidsargumenten, werkt dan ook niet volgens Desmet. "Ze blijven bezorgd om die bijwerkingen."

"Wat wel kan helpen, zijn praktische voordelen. "In Frankrijk besliste president Macron dat je ook voor een koffietje op café een vaccinpaspoort of negatieve test nodig hebt. Meteen daarna besloten heel wat mensen om zich toch te laten vaccineren", aldus Desmet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni