Kinderdagverblijven Elmer: 'Camera's plaatsen is geen oplossing'

© BRUZZ
28/02/2022

Op 18 februari is een meisje van zes maanden gestorven nadat het ernstig hersentrauma had opgelopen in kinderdagverblijf ‘t Sloeberhuisje in Mariakerke. Na het incident getuigden veel ouders dat ze niet voldoende gehoord worden door Kind en Gezin, de organisatie die klachten over kinderdagverblijven behandelt.

De stad Antwerpen wil om soortgelijke incidenten te vermijden camera’s hangen in de stedelijke crèches. Dat gaat volgens Anne Lambrechts, coördinator bij Elmer, dat vier Brusselse kinderdagverblijven telt, een stap te ver. Dat zei ze maandagochtend bij BRUZZ Radio. “Het vertrekt vanuit wantrouwen, het is een inbreuk op de privacy en het is ook niet altijd een oplossing.” Voor Lambrechts is het vooral belangrijk om vanaf de eerste dag een vertrouwensband met de ouders op te bouwen en sociale controle in de voorziening in te bouwen.

Na het incident van vorige week stelt Lambrechts ook de morele autoriteit van de inspectie in vraag. “Ze zijn twaalf keer langs geweest bij het kinderdagverblijf, wat veel is, en ze hebben problemen geformuleerd. Daar moet natuurlijk ook wel iets uit volgen, en daar is blijkbaar niet veel van gekomen,” klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni