Ecolo: ‘Lutgen snapt het niet, wij stappen niet in een regering’

Co-voorzitster van Ecolo, Zakia Khattabi, zet in een interview met De Standaard de puntjes op de i: haar partij is niet van plan om samen met CDH en MR in een coalitie te stappen. “Wij willen zelfs niet nadenken over regeren, voor er een nieuwe politiek is geïnstalleerd. En daarvoor zijn de voorwaarden niet vervuld.”

Dinsdag zaten CDH, Ecolo en MR opnieuw samen om te praten over behoorlijk bestuur. Het leek er even op dat er vorderingen geboekt waren, maar Khattabi drukt die hoop de kop in. “Lutgen lijkt het maar niet te willen snappen: nee, we stappen niet in een regering”, zegt ze aan De Standaard. Ecolo wil dat het partijvoorstel rond deugdelijk bestuur, een pakket van 17 maatregelen waarvan 7 cruciale punten, integraal aanvaard wordt. “Het is te nemen of te laten. Maar wat vandaag op tafel ligt, is bijlange niet genoeg om over te gaan tot formatiegesprekken.”

Ecolo wil onder meer een volledig cumulverbod voor uitvoerende mandaten, het meetellen van privé­inkomsten voor het inkomstenplafond van een parlementslid, het uitsluiten van belangenvermenging en het installeren van burgerparticipatie. “Dinsdag veranderde Lutgen plots van richting, en was hij toch bereid om over enkele knelpunten te praten, waaronder de decumul. Alleen wilden hij en de MR dat het luik over deugdelijk bestuur deel zou uitmaken van een globaal regeringsakkoord. Zo werkt het niet.”

Samenblijven met Groen
Khattabi beseft dat ze Lutgen daarmee in een lastig parket plaatst. “Het is duidelijk dat hij niet geanticipeerd heeft. Ik heb niets tegen hem, maar hij is wel de persoon die deze situatie gecreëerd heeft. Wij zijn nooit vragende partij geweest voor deze politieke crisis”, klinkt het. De co-voorzitster van de Franstalige groenen onderstreept daarnaast dat de partij haar eieren evenmin in de mand van de PS zal leggen. Wij willen vooral in 2019 de kiezer laten beslissen, én we willen in Brussel koste wat het kost samenblijven met Groen. Ecolo is allesbehalve een machtspartij, het is een hervormingspartij.”

Hierbij moet opgemerkt worden dat Ecolo in Brussel (in tegenstelling tot in Wallonië) noch nodig, noch voldoende is als mogelijke coalitiepartner voor CDH. CDH, MR en Ecolo komen immers samen niet aan het vereiste aantal zetels om een meerderheid te hebben. CDH en MR zouden in Brussel daarvoor eerder met Défi in zee moeten gaan, dat vier zetels meer telt dan Ecolo, maar ook die partij staat niet te springen om Lutgen te depanneren.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?