‘Maak eenrichtingsstraat van Charleroisesteenweg’

LV
03/10/2018

Door het autoverkeer te beperken tot één rijrichting kan plaats gemaakt worden voor voetgangers, fietsers en de trams die er vaak hopeloos vaststaan. Dat stelde Groen Sint-Gillis voor tijdens de Brussel Kiest-uitzending.

De Charleroisesteenweg is één van de zwarte punten van de Brusselse mobiliteit. De invalsweg in Hoog-Sint-Gillis trekt steeds meer fietsers en steppers, maar de infrastructuur is er niet op voorzien. Bovendien staan de trams op lijnen 92 en 97 er vaak mee in de file.

Groen ziet een mogelijke oplossing in een beperking van het autoverkeer. “Als we er eenrichtingsstraat van maken, kunnen we de tram sneller laten doorrijden en plaats creëren voor voetgangers en fietsers”, zegt Suzanne Ryvers, kandidate voor Groen in Sint-Gillis.

Schepen Willem Stevens (SP.A) heeft wel oren naar dat voorstel. “Ik vind het een goed idee om te kijken hoe je met het invoeren van eenrichtingsverkeer op grote assen zoals de Charleroisesteenweg ruimte kan maken voor vrijliggende fietspaden en conflicten kan wegnemen”, reageerde Stevens in de BRUZZ-radiostudio. Hij wijst erop dat dezelfde oefening ook gemaakt kan worden voor de naburige Defacqstraat, “waardoor je lussen kan creëren.”

Pieter-Jan Devos (Open VLD) hamerde vooral op de noodzaak van een performant openbaar vervoer, over de gewestgrenzen heen. “De grootste uitdaging is het doorgaand verkeer vanuit het zuiden van Brussel en de Rand”, klonk het. “Samen met het gewest, de NMBS enzovoort moeten we werk maken van alternatieven, zoals het GEN, overstapparkings en het doortrekken van de metro naar Ukkel.”

Tijdens het debat bleek dat ook elders in de gemeente mobiliteit een belangrijk thema is. Bijvoorbeeld in de Zuidwijk. Isabel Van Daele (CD&V) pleitte in dat verband om het doorgaand verkeer te weren uit de de Merodestraat. “Die kunnen we voorbehouden voor fietsers, auto’s kunnen dan terecht op de Fonsnylaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Kiest 2018: Sint-Gillis , Brussel Kiest 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni