Van Cauwelaert: ‘Het is oorlog tussen CDH en PS’

Politiek commentator Rik Van Cauwelaert reageert in onze studio op de vraag van CDH om geen meerderheid meer te vormen met de PS in zowel de Waalse als Brusselse regering. “Voorzitter Benoît Lutgen heeft cavalier seul gespeeld en zal daar op termijn de gevolgen van dragen.”

De oproep van CDH-voorzitter Benoît Lutgen om zowel in Brussel als in Wallonië niet langer een meerderheid te vormen met de PS, sloeg deze middag in als een bom. Politiek commentator Rik Van Cauwelaert overloopt in onze studio de nieuwe coalitiemogelijkheden en stelt zich een heleboel vragen bij de ‘impulsieve actie’ van Lutgen.

‘Een jaar voor de verkiezingen is geen enkele coalitie zeker’
Als CDH zich daadwerkelijk terugtrekt uit beide regeringen, dan moeten er zowel in Brussel als voor Wallonië nieuwe politieke constellaties gevormd worden. Van Cauwelaert ziet verschillende mogelijkheden.

“De meest waarschijnlijke coalitie in de Brusselse regering is die tussen MR, CDH en DéFi. Reynders is al langer gebrand op Brussel, maar dan wel onder zijn leiding. Dat kan wel eens een probleem vormen, want ook Didier Gosuin van DéFI is wel geïnteresseerd in een post als minister-president.”

“Een jaar voor de verkiezingen is het evenwel moeilijk om voorspellingen te doen. Het zou ook kunnen dat DéFI in zee gaat met de PS. Voorzitter Olivier Maingain (DéFI) is een veel betrouwbaardere partner dan Lutgen. Momenteel zitten huidig minister-president Rudi Vervoort (PS) en Maingain samen op het vliegtuig vanuit Canada naar België. Ze hebben daar tijd genoeg om te praten.”

‘Onderonsje MR-PS lijkt uitgesloten’
Wat ook nog kan is een samenwerking tussen PS en MR, al lijkt dat volgens Van Cauwelaert eerder een utopie. “MR krijgt hier de kans om de PS op een bijzonder gunstig moment volledig knock-out te slaan.”

“Bovendien staan Reynders en co niet te springen om een jaar voor de verkiezingen zich ook nog eens de Waalse problemen op de hals te halen. Het zou de PTB in Wallonië ook alleen maar sterker maken en dat is wel het laatste wat de Franstalige liberalen willen.”

‘PS was vroeger veel liever voor CDH’
Welke coalitie het ook wordt, de relatie tussen PS en CDH is bijzonder slecht. “Ik zou zelfs durven zeggen dat het oorlog is tussen die twee partijen”, aldus Van Cauwelaert.

“Toen Joelle Milquet een paar jaar geleden ontslag moest nemen als minister omwille van belangenvermenging bij het samenstellen van haar kabinet, spaarden de socialisten Milquet nog een beetje. Die tijd is door de tackle van Lutgen voorgoed voorbij.”

“Op termijn lijkt de impulsieve voorzitter hiermee vooral zichzelf in de voet te schieten. Wie wil nog samenwerken met zo een man?”

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.