Boeddhisme erkend als levensbeschouwing: 'Geduld wordt beloond'

Lis Vanheule
17/03/2023

Vrijdag werd in de federale ministerraad het boeddhisme erkend als achtste officiële levensbeschouwing in België. Carlo Luyckx, voorzitter van de Boeddhistische Unie van België, wil het secretariaat verhuizen naar het Chinees Paviljoen in Laken.

In België zijn momenteel naar schatting zo'n 150 000 aanhangers van het boeddhisme. De Boeddhistische Unie van België deed al in 2006 een aanvraag om het boeddhisme officieel te erkennen als niet-confessionele levensbeschouwing. "We zien eindelijk het licht aan het einde van de tunnel, gelukkig zijn boeddhisten meesters in geduld en doorzettingsvermogen", aldus Carlo Luyckx, voorzitter van de Boeddhistische Unie van België.

Materiële voordelen

Zo'n officiële erkenning brengt heel wat voordelen met zich mee voor de boeddhistische gemeenschap. Door de erkenning hebben ze namelijk recht op een federale dotatie om hun organisatiestructuur aan te scherpen en extra consulenten te betalen in boeddhistische centra. Die krijgen dan net zoals priesters of imams een loon.

Los van de materiële voordelen betekent de erkenning ook dat ze op gelijke voet geplaatst worden als andere levensbeschouwingen zoals het christendom en de islam. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat zij door een gevangenisdirecteur geen toegang meer geweigerd kunnen worden tot gedetineerden die spirituele begeleiding wensen.

"Een gevangenisstraf is voor gedetineerden een uitgelezen moment om tot bezinning te komen en daarin willen wij hen begeleiden. Wij hebben nu al vrijwilligers die dat doen, maar tot op heden kon een directie dat weigeren", verklaart Luyckx.

Chinees Paviljoen

De dotatie zou ook moeten bijdragen tot het verder structureren van het boeddhisme in België. De Boeddhistische Unie van België heeft alvast wilde plannen. Zo zouden ze graag het secretariaat in het Chinees Paviljoen in Laken zien.

"Wij zij momenteel in gesprek met de Regie der Gebouwen om te zien wat er mogelijk is, maar dat lijkt ons de plek bij uitstek", bevestigt Luyckx.

Dalai Lama

Luyckx is niet alleen voorzitter van de Boeddhistische Unie, maar ook Brusselaar en voormalig schepen van Sint-Gillis. Hij ontdekte zelf het boeddhisme op vijftienjarige leeftijd en reisde op zijn zeventiende af naar Schotland, waar een Tibetaanse priester hem inwijdde.Vorig jaar schreef Luyckx een boek over zijn twee grote passies: politiek en boeddhisme. Het voorwoord van dat boek werd geschreven door de spirituele leider van de boeddhisten, de Dalai Lama. "Ik had hem al meerdere keren ontmoet en bij hem merk je echt het belang van humor en relativeren in het boeddhisme - een heel grappige man."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Politiek, boeddhisme, Carlo Luyckx

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni