AB-directeur Tom Bonte: 'Coronabarometer kan perspectief bieden'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 21 januari 2022

Het Overlegcomité buigt zich deze vrijdagmiddag over de invoering van een coronabarometer. Die moet aan de hand van kleurcodes en drempelwaarden duidelijk maken of de coronamaatregelen verstrengd moeten worden, maar even zeer of er versoepeld kan worden.

De focus van de barometer ligt voornamelijk op publieksevenementen en georganiseerde evenementen waar mensen samenkomen (sport, jeugdactiviteiten, enzovoort), en bijvoorbeeld ook cultuurhuizen en de horeca. Voor de betroken sectoren is zo'n barometer goed nieuws, want het brengt perspectief en voorspelbaarheid.

AB-directeur Tom Bonte kijkt dan ook vol spanning uit op wat er besloten zal worden, al verwacht hij niet dat die barometer onmiddellijk op groen zal staan. Wat hij wel verwacht is dat de barometer komaf zal maken met de algemene capaciteitsbeperkingen die voor concertzalen gelden.

Nu mogen alle concertzalen, ongeacht hun werkelijke capaciteit, slechts 200 bezoekers ontvangen. "Voor de AB is het absurd dat er maar 200 mensen binnen mogen", zegt Bonte. In de plaats zouden er proportionele regels ingevoerd worden. Dat zou het op termijn opnieuw mogelijk maken voor de AB om concerten te organiseren.

Of de coronabarometer er komt of niet zal pas na het Overlegcomité blijken. De sector van het nachtleven heeft wel al aangekondigd naar de Raad van State te stappen, mocht er een negatieve beslissing uit de bus komen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?