Coronajaar 2020

Jeugdwerker Jawad Ati-Allah: 'Adil ziet ons en dit is niet wat hij gewild zou hebben'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 25 december 2020

In 'Brussel 2020' blikken we in zeven afleveringen, met zeven Brusselaars, terug op het coronajaar 2020. Aflevering 5: jeugdwerker Jawad Ati-Allah van jeugdhuis Centrum West in Molenbeek. "Sommige van mijn jongeren zijn ook in Anderlecht de politie gaan bekogelen uit frustatie over de dood van Adil. Daar krijg ik het schijt van. Want er zijn andere en betere manieren om Adil te herdenken."

Jawad Ati-Allah werkt in jeugdhuis Centrum West in Molenbeek, een onderdeel van de jeugdwerking van D'Broej.

"Momenteel doen we nog activiteiten voor de min 12-jarigen", legt hij uit. "Voor de andere jongeren voorzien we een persoonlijke werking, met respect voor de coronamaatregelen."

Vrienden troosten

In zijn thuisgemeente eiste het coronavirus dit jaar ook heel wat slachtoffers. "Ik heb veel van mijn vrienden moeten troosten. Beeld het je maar in, je bent 20 jaar oud en plots zijn je ouders er niet meer."

2020 was ook het jaar waarin Anderlechtenaar Adil om het leven kwam. De jongeman reed weg van een politiecontrole en botste nadien frontaal op een andere patrouillewagen. De betrokken agenten verschijnen niet voor de rechter, maar een bijkomend onderzoek loopt nog.

"Een aantal van mijn jongeren uit Molenbeek is twee dagen later naar Anderlecht getrokken om amok te maken", zegt Ati-Allah.

"Ik heb hen gezegd dat dat niet de manier is om Adil te herdenken. We moeten iets doen voor zijn familie en dat doe je niet door mee te doen met rellen. Adil ziet ons en dit is niet wat hij gewild zou hebben."

  • Bekijk het volledige interview in de video. Maandag in aflevering 6 is het aan Stephanie Collingwoode Williams, antropologe en dekoloniaal activiste

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?