MIVB zet eerste elektrische bus in die oplaadt tijdens de dienst

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 26 april 2019

De MIVB kan vanaf maandag 29 april uitpakken met een Belgische primeur, want dan rijdt de eerste gelede elektrische bus op lijn 64. Het bijzondere is dat deze bus tijdens de dienst aan de eindhalte oplaadt. Na zes minuten kan de bus alweer verder, naar de volgende eindhalte. Het gewest zorgde voor de laadpalen.

De twee volledig elektrische gelede bussen worden enkel gebruikt en getest op lijn 64 tussen de Naamsepoort en Haren. De bediening tussen Haren en Machelen wordt verzekerd door standaardbussen. Na de testfase komen er nog 23 bussen van dit type bij.

Aan de eindhalte aan de Naamsepoort en aan de ingang van de remise in Haren werden twee snelle laadpalen geïnstalleerd, zodat de bussen gebruik kunnen maken van hun 'opportunity-charging'- technologie. In een tijdspanne van slechts zes minuten zijn ze genoeg opgeladen voor een traject van beginpunt naar eindpunt en een autonomie van 30 tot 40 kilometer.

"We hebben in de afgelopen jaren vijf nieuwe types van bussen in dienst gezet en dat is een hele verwezenlijking. De komst van deze voertuigen is een extra stap richting een groenere vloot", vertelt de Meeûs. Om op te laden klapt de bus zijn "elektrische voelspriet" uit tegen de elektrische bron, die eruit ziet als een soort lampenkap. Al worden de bussen ook nog 's nachts opgeladen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?