Overlevende Heizeldrama: 'We voelden de massa naar ons toeschuiven'

MV
© BRUZZ
29/05/2020
Ook in:
nl fr

35 jaar geleden vond het Heizeldrama plaats. Net voor de Europacup I-finale tussen Liverpool en Juventus in het Heizelstadion kwamen 39 mensen om het leven. Er ontstonden rellen tussen de twee supportersclans, maar ook neutrale voetbalfans maakten het drama van dichtbij mee. Guy Van Den Broeck kan het gelukkig nog navertellen.

Dat Van den Broeck het kan navertellen, mag een klein mirakel heten. Hij bevond zich tijdens de ongeregeldheden namelijk in het neutrale vak, waar zich ook veel Italiaanse supporters bevonden, dat bestormd werd door de Liverpool-supporters. Van den Broeck was een van de mensen die, toen de zijmuur van de tribune het begaf onder de druk van de vluchtende Juventus-supporters, naar beneden viel. De ineenstorting van die muur en de daaropvolgende val naar beneden van honderden supporters, veroorzaakte die dag de meeste doden.

"Gelukkig was ik toen al wat costaud," vertelt Van den Broeck, die met BRUZZ voor het eerst terugkeerde naar wat nu het Koning Boudewijnstadion heet. "Ik prijs mij gelukkig dat ik al wat steviger was. We voelden de massa naar ons toeschuiven en op een bepaald moment voelden wij echt onze voeten van de grond komen. En we zagen mensen letterlijk onder ons verdwijnen. Je kon daar gewoon niet weg. Het was mensonterend, je voelde mensen onder je. Totdat de druk op de muur te groot werd, die instortte en wij naar beneden donderden."

Van den Broeck belandt op de piste die nog altijd rond het voetbalveld ligt en wordt het stadion uit begeleid. De wedstrijd, die ondanks de 39 doden gewoon gespeeld werd en eindigde in een 1-0 overwinning voor Juventus, heeft hij niet gezien.

Nasleep

Het Heizeldrama gaf de aanzet tot veel strengere richtlijnen rondom voetbalwedstrijden en voetbalstadions. Zowel de Belgische staat, de Belgische voetbalbond, de rijkswacht als de Europese voetbalbond UEFA werden mede verantwoordelijk gesteld door de rechtbank. Ook verschillende Liverpool-supporters werden veroordeeld. Zij waren immers degenen die het vak met officieel neutrale, maar in de praktijk veelal Italiaanse supporters, hadden bestormd. De bouwvallige staat van het stadion droeg vervolgens bij aan de hoge dodentol.

België mocht nadien tien jaar geen Europese finale meer organiseren. Engelse clubs waren vijf jaar lang uitgesloten van deelname aan Europese toernooien. Liverpool zelfs zes jaar.

Herdenking

Vrijdagochtend heeft de stad Brussel de slachtoffers herdacht met een ceremonie. De plechtigheid aan het Koning Boudewijnstadion vond vanwege de coronacrisis in beperkte kring plaats. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) tekende present, net als onder meer de ambassadeurs van Italië en Groot-Brittannië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Sport, heizeldrama

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni