Ouders schipperen opnieuw tussen telewerk en opvang: 'Het is onmogelijk'

EC
© BRUZZ
03/12/2021

Het Overlegcomité besliste vandaag dat de kerstvakantie met een week vervroegd wordt. Ouders moeten opnieuw op zoek naar oplossingen voor de kinderen die thuisblijven. Drie jonge mama's leggen uit hoe ze proberen schipperen tussen telewerk en opvang.

De vervroegde kerstvakantie geldt enkel in het lager en kleuteronderwijs. In het secundair onderwijs zijn er die laatste week nog examens.

Tessa Nova heeft twee kinderen en een derde op komst

“Ik kan wel thuiswerken, maar ik moet het op doktersvoorschrift rustig aan doen. Mijn man is chef-kok en blijft dus buitenshuis werken. De vorige keer dat de scholen sloten, was hij gewoon thuis en ik ook. Pas nu beseffen wij: hoe moeten mensen die allebei werken dit ooit doen? Het is onmogelijk.

“Mijn kinderen zijn zeven en drie. Onze ouders wonen niet om de hoek, dus zij kunnen niet zomaar inspringen voor de opvang. Ik denk dat we met vrienden en buren plannen zullen maken. Misschien ligt dat ook niet in lijn met de nieuwe regels, maar we hebben bijna geen andere keuze. Al zitten wij eerlijk gezegd nog altijd in een bevoorrechte positie. We hebben een huis met drie verdiepingen waar ze kunnen rondhollen. Ik verzin wel een spelletje.

“Ik vind eerder de mondmaskerplicht niet realistisch. Mijn zoontje is nu zeven. Ik geloof echt niet dat die kinderen de hele tijd hun masker zullen kunnen dragen. Gaan ze daar nu zo’n enorme winst mee boeken? Dat weet ik niet.”

Annemarie Wiersma heeft twee kleuters en een peuter

20211203_Annemarie Wiersma_ouder met opvangproblemen

| Annemarie Wiersma moet opvang vinden voor haar twee kleuters.

“Ik was vandaag nog aan het chatten met een vriendin die erg gestresseerd is. Zij zit al sinds de herfstvakantie altijd met minstens één van haar kinderen thuis, door quarantaines in de klassen in Sint-Pieters-Woluwe. Net als dat bijna gedaan is, komt die afkoelingsweek eraan. Je moet het telkens maar uitleggen op het werk dat je minder beschikbaar bent.

“Zelf heb ik drie kinderen van vijf, bijna vier en één. De twee kleuters gaan naar school in Sint-Gillis. Wij werken momenteel met twee voltijds thuis, dus we zullen niet al te veel moeten veranderen. Ik heb geluk dat mijn verlof op het werk al op 23 december start. Mijn man had net enkele vakantiedagen opgespaard om eens op zijn gemak in het huis te klussen, wat met drie jonge kinderen vaak niet mogelijk is in het weekend. Hij vindt het heel jammer dat hij die plannen moet herzien. Ik denk dat veel ouders van jonge kinderen er ondertussen wat doorheen zitten.

“We mogen niet klagen en we zullen het wel redden, alleen vraag ik me af of het wel zin heeft dat ze de scholen pas over twee weken sluiten. Ik snap wel dat als je nu een pauze van twee weken inlast, je plots een hele lange kerstvakantie krijgt, maar ik zou denken dat je beter nu ingrijpt. Het voelt als een politiek compromis dat misschien niet de beste oplossing geeft op wetenschappelijke basis.”

Wendy heeft twee jonge kinderen

"Ik zie het nog niet zitten", vertelde Wendy donderdag al aan Gunnar op BRUZZ-radio. "Wij zitten nog in een luxesituatie, want er zijn veel mensen die niet kunnen rekenen op grootouders of een sociaal netwerk. Zij gaan in een heel moeilijke situatie zitten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, thuisonderwijs, overlegcomité

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni