— Brussel kiest

Brussels Parlement

De formatie: middenveld pleit voor sociale woningen en zachte mobiliteit

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 7 juni 2019

De formatiegesprekken voor een nieuwe Brusselse regering stonden vrijdag helemaal in het teken van huisvesting en mobiliteit. Organisaties die werken rond huisvesting, en bijvoorbeeld ook vervoersmaatschappijen MIVB en NMBS werden ontvangen. Elke organisatie wil uiteraard maar wat graag haar stempel drukken op het toekomstige beleid, al was het maar met subtiele cadeaus.

De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen maant de toekomstige regering aan om het beter te doen op het sociale woningen. Brussel kampt nog steeds met een acuut tekort.

"We zijn ontgoocheld. We roepen de regering op om minstens 4.000 woningen te bouwen komende legislatuur. Alles is daarvoor in gereedheid gebracht", klonk het bij verantwoordelijke Werner Van Mieghem.

Brussels For Zero

Dat de mobiliteit in Brussel beter kan is een understatement. Groen en PS willen de zachte weggebruikers (fieters en voetgangers) nu ook een forum geven. Zo kwam burgerbeweging Brussel For Zero langs, de overkoepelende organisatie van onder meer 1030/0.

Zij overhandigden, net als de Fietsersbond, een manifest aan de regeringsleiders. "Nul verkeersdoden, dat is een simpele en duidelijke eis", zei Pieters Fannes van 1030/0.

Vervoersmaatschappijen

Vervoersmaatschappijen MIVB en NMBS kwamen ook hun aandachtspunten duidelijk maken. De MIVB wilde niets kwijt over de inhoud van het gesprek, de NMBS wilde het met de Brusselse formateurs onder meer nog eens hebben over het Gewestelijk Expressnet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?