Boevenspotter in Brussel: 'Mooie stad om zakkenrollers te spotten'

Lis Vanheule
07/10/2022

Boevenspotter Jaime van Gastel uit het Nederlandse Almere plaatste donderdag een vlog op YouTube waarin hij zakkenrollers confronteert in Brussel. Het is al bijna dertig jaar zijn hobby om boeven te filmen en betrappen.

Het is een hobby zoals een ander vindt Jaime van Gastel: "Ik probeer mensen op heterdaad te betrappen op zakkenrollen, om ze dan te confronteren of te laten aanhouden door de politie." Dat hele gebeuren filmt Van Gastel om het daarna op YouTube te gooien op zijn kanaal 'Boevenspotter'.

Het was niet de eerste keer dat Van Gastel kwam filmen in Brussel: "Brussel is een mooie stad om zakkenrollers te spotten. Volgens de undercover politie, bevoegd met het vangen van zakkenrollers, zijn er dan ook heel wat actief in Brussel."

In de video is te zien hoe hij op de Kunstberg zakkenrollers betrapt. Hij heeft uiteindelijk ook de portemonnee van een slachtoffer terug kunnen krijgen: "Ik heb de portemonnee 's avonds binnengebracht bij de politie en de eigenaar is er de dag zelf nog om kunnen komen. Ik heb ook een verklaring afgelegd bij de politie en de dag erna hebben ze de daders kunnen betrappen op een nieuwe poging tot diefstal."

Ook gaf Van Gastel nog enkele tips om zakkenrollers zelf te kunnen herkennen: "Ze gaan vaak te werk in stations en je kan ze onderscheiden van gewone treinreizigers die er ontspannen uitzien terwijl ze wachten op hun trein, want de zakkenrollers zien er vaak gespannen en nerveus uit. Ook opereren ze meestal in groep en staat er één iemand op de uitkijk."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni