MIVB lonkt op mobiliteitscongres naar waterstofbus

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 12 juni 2019

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB kijkt in de Zweedse hoofdstad Stockholm naar de toekomst van het openbaar vervoer. Daar vindt het internationale UITP-congres plaats over mobiliteit. Ook bussen aangedreven door waterstof staan in de kijker, en de MIVB volgt de ontwikkelingen aandachtig.

Brussel heeft recent verschillende soorten elektrische bussen aangekocht. Maar vervoersmaatschappij MIVB kijkt al verder naar andere technologieën zoals waterstof. Dat vernam BRUZZ op het UITP-congres in Stockholm. De Brusselse vervoerder is hier om de laatste trends in openbaarvervoer-land in de gaten te houden.

"Op dit moment zijn we in Brussel verschillende elektrische bussen aan het testen. Sommige laden op aan de haltes, sommige op de stelplaats," zegt MIVB-CEO Brieuc de Meeûs. Maar de buswereld verandert zo snel dat elektrische bussen straks misschien voorbijgestreefd zijn. Mogelijk wordt de toekomst van het openbaar vervoer er dus een met andere technologieën, zoals waterstof.

Op het UITP-congres presenteren busbouwers zoals Solaris (van de elektrische bussen op MIVB-lijn 64) ook hun modellen op waterstof, en de MIVB houdt de technologie in de gaten.

Elektriciteits-stress

Elektrische bussen komen namelijk met een uitdaging. Als vervoersmaatschappijen massaal elektrische voertuigen aankopen, dan stijgt het elektriciteitsverbruik. De uitdaging wordt nog groter als ook particulieren overstappen op elektrische auto's. Zo zou de vraag naar elektriciteit wel héél groot kunnen worden op piekmomenten (wanneer iedereen 's avonds z'n voertuig wil opladen bijvoorbeeld).

Ook de productie van batterijen is een potentieel probleem. Die worden gemaakt met zeldzame materialen die vaak ook uit conflictgebieden komen. Schaarste kan leiden tot tragere leveringen van elektrische bussen.

Concrete plannen om waterstofbussen aan te kopen zijn er bij de MIVB nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?