'Animavontuur': het traject voor jongeren zonder diploma naar een job als kinderbegeleider

Lis Vanheule
13/09/2023

Animavontuur is een traject van D'Broej, een vzw die zich inzet voor de emancipatie van jongeren. Het traject moet Brusselse jongeren tussen achttien en vijfentwintig jaar zonder secundair diploma richting een job of opleiding als kinderbegeleider helpen. "We willen jongeren helpen aan een duidelijk plan voor hun toekomst."

Animavontuur is een gratis opleidings- en begeleidingstraject van drie maanden dat start met een trektocht van drie weken door de Franse Alpen en inzet op ervaringen opdoen en zelfkennis opbouwen. "Het is letterlijk een avontuur, wanneer je drie weken in de Alpen doorbrengt zal je moeten leren om je verantwoordelijkheid te nemen, samen te werken en goed te communiceren", aldus Karen Hillen, jeugdwelzijnswerker bij D'Broej.

Naast de bergtocht krijgen de jongeren ook een animatorencursus, een opleiding levensreddend handelen bij kinderen en doen ze werkervaring op tijdens een stage. "Maar daarnaast doen ze natuurlijk ook een hoop levenservaring op, leren ze andere Brusselse jongeren kennen en bouwen ze aan hun toekomst", vult Hillen aan.

Moeilijk bereikbaar

De jongeren die D'Broej wil aanspreken met het traject zijn niet altijd even bereikbaar, vaak zijn ze gestopt met school. Daarom neemt de vzw contact op met leerlingenbegeleiders van scholen, maar ook met jongerenorganisaties zoals vzw Nakama, een jongerencollectief dat zich inzet voor kinderen en jongeren uit de meest kwetsbare buurten van Brussel.

"We willen het traject zo laagdrempelig mogelijk maken, maar in het beste geval spreken de jongeren toch een basis Nederlands voor de animatorencursus", stelt Hillen.

Toekomstperspectief

Jongeren kunnen zich nu al inschrijven voor het Animavontuur, want het gaat van start in oktober. Het doel is dat in januari, wanneer het traject afloopt, de jongeren beschikken over pedagogische competenties en arbeidscompetenties en dat ze een plan hebben voor de toekomst.

Na afloop kunnen de jongeren kiezen om ofwel een opleiding te volgen in het volwassenenonderwijs tot kinderbegeleider, of meteen aan de slag te gaan in de naschoolse opvang. Ook wanneer jongeren de keuze maken om meteen aan het werk te gaan, worden ze gestimuleerd om op de lange termijn toch nog een opleiding te volgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni