Het jaar 2022 leverde heel wat iconisch beeldmateriaal op, van de actievoerders bij Picnic The Bridge tot de asielzoekers aan het Pachecogebouw. Dit zijn de meest memorabele beelden van fotograaf Sander de Wilde.

Het eerste beeld dat fotograaf Sander de Wilde koos, is er eentje aan de Vlaamsepoort tijdens de mobiliteitsactie 'Picnic The Bridge' in juni. Daar kwamen zo'n driehonderd activisten samen, die vinden dat de brug dringend bevrijd moet worden van de autodruk.

De Wilde koos er een foto uit waarop je een vrouw ziet met een tafeltennisbatje in de hand: "Het is een utopisch beeld, een heel jaar door zie je er niks dan auto's en wanneer die dan voor één dag verdwijnen, nemen spelende kinderen onmiddellijk hun plaats in."

De Wilde fotografeerde zo'n tien jaar geleden al 'Picnic The Streets', een actie die toen pleitte voor een autovrije Anspachlaan. Die kwam er ondertussen. "Wanneer je een onderwerp of een moment fotografeert, voel je ermee verbonden. Daarom dat ik er ook opnieuw voor koos om een gelijkaardige actie te fotograferen dit jaar, mijn interesse in het onderwerp bleef door de jaren heen intact."

e037d142-sdw20220612sit-inpicnicthebridge.jpg
© Sander de Wilde | Picnic The Bridge

Elsense kip

De tweede foto van de Wilde is van een totaal andere aard, het is namelijk een foto van één van de kippen van het gemeenschapscentrum Elzenhof, waar de Wilde fotografielessen geeft.

Het gemeenschapscentrum vroeg de Wilde om de foto te maken, omdat hun nieuwe binnentuin vanaf de Kroonlaan slecht zichtbaar is. Met foto's van kippen aan de muur wilden ze de nieuwsgierigheid van passanten wekken en hen verleiden om naar de tuin te komen kijken, waar de dieren zitten.

"Het was een moeilijke opgave om de kippen te fotograferen. Ik had een wit zeil meegenomen in de kippenren, maar noch ik noch de medewerker van Elzenhof waren er happig op om de kippen achterna te zitten en ze op te pakken. Uiteindelijk is de directeur ons te hulp geschoten."

"Achteraf heb ik nog enkele kippenkeutels moeten weg fotoshoppen, maar uiteindelijk ben ik heel tevreden met het resultaat. De naam van de kip is Nugget trouwens", aldus de Wilde.

1c610997-kip1.jpg
© Sander de Wilde | Nugget de kip.

Coronabetoging

Vervolgens neemt de Wilde ons helemaal terug naar 23 januari met een foto van een anti-coronabetoging aan Schuman. Het beeld is hem bijgebleven omdat het er op het protest vrij agressief aan toe ging en een collega-fotograaf er zelfs aangevallen werd.

"Het was één van de zeldzame momenten waarbij ik als fotograaf met een gasmasker, helm en bril opliep om mijn job te kunnen doen, dat maakte indruk", zegt de Wilde erover.

78d8c78b-sdw20220123belgium-largeprotestanticovidrestrictions.jpg
© Sander de Wilde | Coronabetoging aan Schuman.

Asielcrisis

Iets recenter dan. Begin oktober ging de Wilde ook een kijkje nemen aan het Pachecogebouw, waar toen ook gezinnen te horen kregen dat er geen opvangplaatsen meer waren.

"Ik doe al mijn opdrachten met de fiets en de laatste tijd in Brussel struikel je bijna over de mensen die op straat leven, het is hartverscheurend. Aan het Pachecogebouw zag ik families die de hele dag aan het wachten waren tot iets geregeld kon worden. Het zou jezelf kunnen zijn."

539a7c36-sdw20221013teweinigopvangasielzoekers.jpg
© Sander de Wilde | Wachtende asielzoekers aan het Pacheco-gebouw in de Noordwijk.

Schoonheid op straat

Om dan toch op een positieve noot te eindigen, bracht de Wilde tot slot nog deze foto met zich mee. Een zwart-witbeeld, genomen in een zijstraat van Flagey, waarop een verliefd koppel staat: "Het is een voorbeeld van het mooie zien in het dagelijkse leven."

f2163d1e-sdw20220517straatfotografie.jpg
© Sander de Wilde | Straatfotografie van verliefd koppel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni