Dure energie: 'In Brussel betaal je gemiddeld tot 287 euro meer'

AVP
© BRUZZ
19/01/2022
Updated: 19/01/2022 19.40u

De energieprijzen zijn sterk gestegen en dat voelen ook de Brusselaars, blijkt bij BRUZZ Radio. De prijzen in Brussel liggen bovendien hoger dan in de andere regio’s, door de weinige concurrentie tussen energieleveranciers. Terwijl Hanne een poging doet om de kosten te drukken door een foto van Frank Deboosere bij de thermostaat op te hangen, zag Lena daarentegen haar energierekening dalen.

Bekijk hier de reportage over energiearmoede en de analyse van onze collega Sara De Sloover in BRUZZ 24:

Het lijkt misschien alsof dat de energieprijzen plots de lucht in zijn geschoten, maar dat is eigenlijk al een tijdje aan de gang, legt onze journaliste Sara De Sloover uit. “We hebben het gewoon nog maar recent door, maar sinds de zomer zijn er al signalen en het gaat door omdat het winter is. Het is dus kouder en donkerder en de vraag naar gas en elektriciteit stijgt,” klinkt het. Ook de heropleving van de economie na corona speelt mee, net als de onzekere aanvoer van gas uit landen als Rusland.

Bovendien betaal je in Brussel voor energie meer dan in Vlaanderen, gemiddeld 287 euro op jaarbasis. Dat komt door de weinige energieleveranciers die de hoofdstad telt, waardoor er weinig concurrentie is.

frank deboosere thermostaat energie besparen.jpeg

Hanne heeft een creatieve oplossing gevonden om elektriciteit te besparen: een foto van Frank Deboosere op dikketruiendag naast de thermostaat.

Ook Hanne uit Sint-Gillis kon niet om de stijgende prijzen heen. Haar gas- en elektriciteitsvoorschot moest verhoogd worden van 90 naar 190 euro. Gelukkig heeft ze een huisgenoot met wie ze de kosten deelt. “We proberen de verwarming af te zetten wanneer we het warm genoeg hebben en ik heb ook een foto van Frank Deboosere op dikketruiendag onder de thermostaat gehangen. Dat moet aanzetten om een pull aan te doen in plaats van de verwarming op te zetten," zegt ze.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni