Eindejaar 2023

Advocate Marie Doutrepont blikt terug op 2023: 'Het jaar was één doorlopende asielcrisis'

LV
20/12/2023

Radiopresentator Bram Van de Velde maakt de hele week radio vanuit het Beursgebouw en nodigt elke middag een gast uit waarmee hij terugblikt op 2023. Woensdag was dat advocate vreemdelingenrecht Marie Doutrepont. "Wij hebben al meerdere processen gewonnen tegen de Belgische staat, maar er verandert niks."

"Als ik op 2023 terugkijk, merk ik dat het één aanslepende asielcrisis geweest is. In januari had je het tentenkamp aan het kanaal in Molenbeek, die mensen kwamen daar terecht na de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek", vertelt Doutrepont. "Daarna verhuisden zij deels naar de site van Allee du Kaai, maar daar werden zij op bevel van de burgemeester weggejaagd door gemeentemedewerkers, die dreigden gaten te boren in het plafond zodat er water zou binnenkomen."

"Daarna is er een kraakpand geopend in het nationaal crisiscentrum, dat was interessant omdat dat pand eigendom is van de staat en die is wettelijk verplicht om de asielzoekers onderdak te voorzien", stelt Doutrepont. Uiteindelijk werd voor hen een oplossing gevonden, maar niet veel later werd het gebouw gekraakt naast het hoofdkwartier van CD&V.

Alleenstaande mannen

De mensen die vandaag nog altijd geen opvang krijgen zijn vooral alleenstaande mannen, zo verwijst staatssecretaris De Moor ook altijd naar hen. Ik hou niet van die titel, het lijkt alsof die mensen alleen in de wereld staan en geen familie hebben", meent Doutrepont. "Ook haar uitspraak dat ze niet langer opvang zou bieden aan hen vind ik ongezien. In de praktijk gebruikt dat al twee jaar niet, maar dat ze daar zo openlijk voor uitkwam, kon ik niet geloven."

"Momenteel sta ik enkele van die mannen bij in hun asielprocedure, maar zonder onderdak, sociale bijstand en zelfs toegang tot het internet verloopt het verblijf van die mensen in ons land moeizaam", getuigt Doutrepont. "Wij proberen dan ook al meer dan een jaar met een collectief advocaten om de staat af te dwingen zijn verplichtingen na te komen en die mensen opvang te bieden, maar er verandert niks."

"We hebben nochtans gezien dat in het geval van de Oekraïense vluchtelingen de Belgische staat wel capabel is om snel te schakelen en noodopvang te voorzien."

Herstel democratische rechtsstaat

"De vele Brusselaars die zich dit jaar wel bekommerd hebben om het lot van de vluchtelingen en die hen soep brachten of kraakpanden hielpen installeren waren voor mij hoopgevend", vertelt Doutrepont.

"Ik wens Brussel voor 2024 toe dat de politiek met dezelfde toewijding met die vluchtelingen omspringt. Zodat zij van opvang voorzien worden en dat op die manier de democratische rechtsstaat hersteld wordt", besluit ze.

2023: een jaar over de top

We blikken terug op het jaar 2023: een jaar over de top

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Eindejaarsgesprekken 2023 , Samenleving , 2023: een jaar over de top , Marie Doutrepont , asielcrisis , eindejaar 2023

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni