Autostrade wordt paradijs voor voetgangers: Brussel kijkt naar Madrid voor vergroening

© Belga
20/09/2023

"Zwaar onder de indruk", is Brussels staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen, Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons naar aanleiding van haar bezoek aan Madrid. De Plaza de Espana kreeg daar in twee en een half jaar tijd een volledige renovatie: van een drukke weg met zes rijstroken tot een paradijs voor voetgangers en fietsers. Persoons heeft "inspiratie opgedaan", vertelde ze: grote steden zoals Brussel en Madrid hebben dezelfde uitdagingen in het beheer van open ruimten, mobiliteit en klimaatopwarming, denkt ze.

Het bezoek vond plaats in het kader van de Brussels Days, die van maandag tot vrijdag plaatsvinden in Madrid en Barcelona. Ook minister-president Rudi Vervoort is daarbij aanwezig.

De plannen voor de Plaza de Espana in Madrid werden in 2015 goedgekeurd. Na de nodige vergunningen en aanbestedingen werd het plein na twee en een half jaar werken geopend met 70.000 meter open ruimte en 1.200 nieuwe bomen. De drukke zesbaansweg werd vervangen door een tunnel met minder rijstroken. De bestaande groene zones werden met elkaar verbonden, bestaande muren werden afgebroken en er werd een grote speelruimte voor kinderen aangelegd. Een deel dat niet te vergroenen bleek, kreeg de nodige ingebouwde apparatuur voor evenementen en concerten.

De Plaza ligt aan het Koninklijk Paleis en op de site werden fonteinen verplaatst, oude gewelven - die op de plaats van de tunnel werden opgegraven - werden gerecupereerd en heropgebouwd.

Zeer inspirerend

Ans Persoons, die voor haar aantreden als staatssecretaris ook als schepen van Stad Brussel reeds bevoegd was voor Stedenbouw, vindt de renovatie van de Plaza de Espana erg geslaagd. "De Madrilenen vonden dat de werken lang hebben aangesleept, maar naar Brusselse normen is zes jaar tussen de beslissing en de heropening van het plein zeer snel", verklaarde ze. "Het is zeer inspirerend. Er is een evenwicht gevonden tussen een nieuwe openbare ruimte en het respect voor de geschiedenis".

Voor de staatssecretaris is het belangrijk dat de erfgoedwaarde gerespecteerd wordt, maar dat er ook oplossingen worden gevonden voor de mobiliteit, de klimaatopwarming en het waterbeheer. "Fietsers hebben graag een glad wegdek, maar er moet ook gezorgd worden dat het oppervlakte voldoende waterdoorlatend is. Door de klimaatverandering stijgt immers de kans op hevige regenval."

Persoons gaat alvast de architect van het project in Brussel uitnodigen. Brussel staat immers voor nog grote projecten, zoals de aanpak van de centrale as Noord-Zuid, met onder meer de heraanleg van de Zavel, het Spanjeplein en de Pachecolaan.

Beelden van de vernieuwde Plaza de Espana in Madrid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni