VUB-studenten leren over seks tijdens lesmarathon van 12 uur

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 23 oktober 2019

Let's talk about sex, baby. Op de VUB hebben ze goed naar de hit van Salt-N-Pepa geluisterd, want de universiteit organiseert een lesmarathon van twaalf uur over seksualiteit. Het doel? Jongeren duidelijk maken dat seks en seksualiteit zoveel meer is dan de daad alleen.

"Ik ben toevallig op het idee gekomen tijdens een lezing over seks", legt organisator Gustaaf Cornelis uit. "Ik hoorde experten over het onderwerp praten en ik wist meteen dat we die informatie moesten vertalen naar iets wat behapbaar is voor jongeren".

Seks, wiskunde en Tinder

Zo gezegd, zo gedaan. Na het succes van de marathonles over het klimaat in maart, nodigt Cornelis dinsdag twaalf sprekers uit die twaalf uur lang over verschillende aspecten van seksualiteit spreken. "Van seksueel grensoverschrijdend gedrag, over seks en wiskunde tot de impact van online datingapps zoals Tinder: alles passeert de revue", zegt Cornelis. Op die manier wil de VUB duidelijk maken dat seks meer is dan de daad alleen.

"Voor mij is seks beleving, het gaat om het gevoel", zegt Jonas, die aandachtig zit te luisteren. "Ik heb vandaag geleerd dat seksualiteit iets heel breed is en niet vernauwd mag of kan worden tot louter penetratie".

Grenzen

Iets waar Mathias Vander Hoogerstraete mee instemt. "Als leraar van het zesde jaar van het KA Etterbeek wil ik mijn leerlingen laten ontdekken dat je seks op heel veel manieren kunt beleven. Daarbij is perspectief heel belangrijk. Er is de laatste tijd heel erg veel veranderd in onze samenleving, denk daarbij maar aan de #metoo beweging, dus het is heel belangrijk dat jongeren weten waar de grens ligt en wat problematisch gedrag is of kan zijn."

Voor Gustaaf Cornelis is de marathonles rond de middag al geslaagd. "Ik ben heel blij met de opkomst en de interesse. De aanwezigen lijken de boodschap ook goed op te pikken. Het idee dat seks zich laat beperken tot 'ik heb een penis en jij hebt een vagina', zit er bij de studenten in deze aula al lang niet meer in. En zo hoort het."

De lesmarathon over seks en seksualiteit gaat door in gebouw B van de VUB en duurt nog tot woensdagavond negen uur.

Onze reporter Maarten Verdoodt ging er vanavond nog eens een kijkje nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?