Review
Score: 2 op 5

Het Smelt: ‘Dit boek was beter niet verfilmd’

Gerd Hendrickx
25/10/2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Het Smelt.

Aan Vlaamse films van kaliber geen gebrek deze herfst: in september was er Wil van Tim Mielants, volgende maand komt Fien Troch met Holly, en vanaf vandaag loopt Het Smelt in de zalen.

Het Smelt was eerst een filmische roman waarmee de Brusselse Lize Spit de bestsellerlijsten in 2016 aanvoerde. Nu is er de verfilming met Veerle Baetens, niet in de rol van actrice, maar van regisseur.

Baetens getuigt van ambitie als debuterend regisseur, heeft duidelijk talent voor acteursregie, maar verslikt zich in de scenariobewerking. Het gereduceerde verhaal dat oorspronkelijk bijna 500 pagina’s telt, voelt schematisch aan in de adaptatie.

Nog problematischer is dat de spanningsopbouw naar de schokkende finale in de film een pak minder werkt voor wie het boek gelezen heeft. En dat zijn er veel onder de potentiële kijkers, wetende dat er meer dan 200.000 exemplaren van het boek verkocht werden.

Dit boek was beter niet verfilmd. Een zogezegd ‘filmische’ roman levert immers niet per definitie een sterke film op. Wel zijn we benieuwd naar het volgende project van Baetens. Hopelijk wordt dat geen romanverfilming.

In de bioscoop vanaf 25 oktober

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Film , lize spit , Veerle Baetens , boekverfilming , bestseller , trauma , grensoverschrijdend gedrag , review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni