Podcast

Brusselaars getuigen over druggebruik in de stad: 'Ik raak makkelijker aan coke dan wiet'

Lis Vanheule
28/09/2022
Updated: 29/09/2022 10.56u

Het gebruik en de verkoop van drugs wordt steeds zichtbaarder in het Brusselse straatbeeld. Vier Brusselaars getuigen hoe drugs steeds vaker opduiken in hun leven en dan niet alleen cannabis, maar ook steeds vaker harddrugs.

Lees verder onder de podcast

Eva* is studente in Brussel en zag vroeger enkel op feestjes mensen drugs gebruiken, maar ze vertelt dat dat nu steeds vaker ook op caféavonden met vrienden voorkomt. Ze krijgt het soms ook onder vrienden aangeboden: "Ik kan denk ik makkelijker aan cocaïne komen dan aan cannabis." Zelf vermoedt ze dat het onderscheid tussen soft- en harddrugs aan het vervagen is voor gebruikers en dat het gebruik ervan daardoor ook als normaal wordt ervaren.

"Wiet is niet weg te denken uit het straatbeeld en wordt ook op café gerookt, zonder dat je daar consequenties van ondervindt. Waarom legaliseren ze bepaalde drugs dan niet gewoon, je kan ze toch niet weg krijgen. Dan kunnen ze tenminste veilig aangeboden worden."

"Ik voel me onveilig in mijn eigen huis"

Dries

Dries* is ook student in Brussel en zit er sinds vier maanden op kot. Hij getuigt dat de laatste maanden soms druggebruikers met spuiten zich terugtrekken in het portaal van zijn kotgebouw. Dat kan omdat de eerste deur van het gebouw niet op slot is, want daar hangen de deurbellen van de verschillende koten.

"De eerste keer heb ik hen vriendelijk aangesproken, maar ze komen steeds terug en na verloop van tijd blijf je ook niet vriendelijk meer. Ik heb het gevoel dat het niet tot hen doordringt en er is ook geen oplossing want die deur blijft open." Volgens de eigenaar van het pand moet Dries naar de politie bellen wanneer er druggebruikers aanwezig zijn, maar omdat die mensen steeds terugkeren heeft Dries niet het gevoel dat dat helpt.

"Het probleem zorgt voor een onveilig gevoel in mijn eigen huis, nu controleer ik eerst of er iemand in de gang zit voor ik mensen ontvang."

"Harddrugs zijn de nieuwe softdrugs"

Jasper

Jasper* woont in Brussel en werkt er ook in de horeca. Hij vindt dat er de laatste jaren een ongezonde neiging groeit naar het normaliseren van harddrugs: "Na de lockdowns zijn harddrugs nu op elk feestje aanwezig en het lijkt wel alsof er geen feestje kan bestaan zonder."

Hij ziet de toename in druggebruik niet alleen in zijn privé-leven, maar ook in zijn professionele omgeving als horeca-medewerker: "Vroeger deden mensen er op café nog geheimzinnig over, maar nu gaan ze in groep naar het toilet en gebruiken ze daar sans-gêne."

"Bij mij in de buurt is het onmogelijk om het druggebruik op straat niet te zien"

Aïsha

Aïsha is achttien en woont in Molenbeek bij Simonis, daar trof ze al vaker gebruikte naalden aan: "Daar passeren dagelijks kinderen, wat als zij nieuwsgierig zijn en die naalden oprapen?". Ze getuigt ook dat je overal in de buurt mensen cannabis kan zien roken: "Het is onmogelijk om het niet te zien."

Zij is zelf voorstander van het decriminaliseren van drugs, omdat ze hoopt dat de drempel dan lager wordt voor gebruikers om hulp te zoeken. Ook moet er volgens haar meer hulp aangeboden worden aan druggebruikers op straat.

Eigen gebruik

Jens* en Elke* getuigen over hun eigen ervaring met drugs. Elke werkt een fulltime job, maar doet aan microdosing, daarbij neemt ze elke dag een heel kleine hoeveelheid truffels in, naar eigen zeggen voor meer zelfvertrouwen in haar job. Ze ziet het als een vorm van therapie: "Ik zou microdosing niet omschrijven als druggebruik, omdat het in zo'n kleine dosis gebruikt wordt. Toch wil ik anoniem getuigen, omdat er nog steeds een stigma rondhangt."

Jens ziet dat chatapps steeds vaker gebruikt worden door dealers om hun producten te verkopen, zelfs met kortingen en aanbiedingen. Toch is hij niet tegen druggebruik: "Het kan ook voor fijne intense momenten zorgen onder vrienden. Bij mij is mijn druggebruik ook seizoensgebonden, in de zomer wanneer er festivals zijn laat ik mij meer gaan dan in de winter."

Een audioreportage met de getuigenissen van Jens en Elke.

*De namen die in dit artikel gebruikt werden zijn schuilnamen, de namen van de getuigen zijn wel bekend bij de redactie.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni