Ecolo-kopvrouw Khattabi: 'Zullen steeds cordon sanitaire respecteren'

MV
© BRUZZ
29/05/2019
Updated: 29/05/2019 18.43u
Ook in:
nl fr

In navolging van de Nederlandstalige gingen vandaag ook Franstalige partijen in gesprek met elkaar. Het gespreksonderwerp was ook het bezoek van Vlaams Belang aan de koning. Volgens PS en Ecolo heeft de extreem rechtse partij daar niets te zoeken. "Het bezoek geeft geen positief beeld van België," aldus aftredend minister-president Vervoort.

De PS nodigde als grootste partij eerst de tweede grootste uit: Ecolo. Co-voorzitter Khattabi en Alain Maron gingen op de koffie bij aftredend minister-president Vervoort. "We leggen wat voorstellen op tafel," zegt Alain Maron van Ecolo. "En dan zien we wel, dit is nog maar een eerste gesprek."

"We wisten na het doornemen van de programma's dat er heel wat raakvlakken waren, ook al worden hier en daar verschillende klemtonen gelegd", zei Vervoort over het gesprek met Ecolo.

MR: 'We kunnen dingen samen doen'

Na de Franstalige ecologisten was het de beurt aan de MR. "Er is heel wat dat we samen kunnen doen", was de conclusie van Didier Reynders na afloop. Charles Michel verklaarde dat er tijdens de vergadering ernstig en grondig van gedachten gewisseld werd.

"We hebben de punten opgesomd waar we elkaar in kunnen vinden, en hebben ook meningsverschillen vastgesteld", aldus de ontslagnemende premier, die erop wees dat MR en PS in het verleden reeds coalitieakkoorden hebben afgesloten.

Maandag: Défi en PTB

Laurette Onkelinx zei ook dat er "grondig werk verricht is, zowel met de MR als met Ecolo". "We hebben punten met grote overeenstemming, maar ook meningsverschillen vastgesteld. Maar we zullen onze voorkeuren pas uitspreken na deze raadplegingen", kondigde ze aan.

Iedere partij moet de PS een prioriteitennota voorleggen en de budgettaire impact ervan. "We gebruiken dezelfde werkwijze voor alle partijen", aldus Vervoort. Maandag komen DéFI en PVDA langs, dinsdag het cdH en donderdag en vrijdag is het de beurt aan de sociale partners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, actua, Brussel Kiest 2019, coalitieonderhandelingen, coalitievorming, Ecolo, PS, Rudi Vervoort, Zakia Khattabi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni