Eddy Merckx geëerd met boek 50 jaar na tourzege: 'Hij is eigenlijk niet nostalgisch'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 29 mei 2019

In het Brusselse Stadhuis is woensdag "1969, het jaar van Eddy Merckx" voorgesteld. Het boek van VRT-journalist Johny Vansevenant gaat exclusief over het jaar waarin de meest succesvolle renner uit de geschiedenis zijn eerste Tourzege behaalde maar waarin hij ook zware tegenslagen kende.

Merckx zorgde in 1969 voor de eerste Belgische Tourzege sinds Sylvère Maes in 1939. De Kannibaal won dat jaar onder meer ook Parijs-Nice, Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Maar naast die vele sportieve hoogtepunten was 1969 ook het jaar waarin Merckx werd uitgesloten van de Giro na een dopingaffaire.

Wat hem nog meer zou tekenen, was de loodzware val op de piste in Blois waarbij zijn gangmaker Fernand Wambst om het leven kwam. "1969 was mijn mooiste jaar maar ook mijn slechtste", vertelde de 73-jarige Merckx woensdag bij de voorstelling van het boek. "Ik behaalde buitengewone resultaten maar er was ook die uitsluiting in de Giro en het ongeval in Blois. Daarna heb ik nooit meer op dezelfde manier kunnen klimmen."

In "1969, het jaar van Eddy Merckx" komen naast Merckx ook zijn familie, ploegmaten en andere renners aan het woord over het bijzondere jaar '69. Het werkstuk, een uitgave van Lannoo, telt 432 bladzijden en bevat ruim 250 foto's.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?