review

Guardians of the Galaxy vol. 3: 'Eindelijk nog eens een plezante Marvel-film'

Onze score
Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 3 mei 2023

Een nieuwe Marvel-film in de bioscoop? Dan is fan Gunnar van de partij om tekst en uitleg te geven. Vandaag is dat bij Guardians of the Galaxy vol. 3.

Marvel zit al een tijdje in een sukkelstraatje, met een teleurstellende Ant-Man en zielloze Black Panther, Wakanda Forever. Maar de redding lijkt dit keer andermaal van James Gunn te komen die met zijn troep galacticastrijders klaar is om het witte doek én je hart te veroveren.

Centraal in het laatste deel van de trilogie staan opnieuw de guardians of the galaxy, een bont allegaartje dat bestaat uit een sprekende wasbeer, een boom, een bonk zonder gevoelens, een cyborg, een vrouw met daddy issues, een tweede vrouw die alles letterlijk neemt én, aan het hoofd, een aardse man die kampt met wrokgevoelens.

Uitgerekend dat stelletje losers moet het heelal beschermen tegen ongein. Centraal in hun derde avontuur staat het levensverhaal van de wasbeer. Die werd door zijn schepper ooit afgedankt als een mislukking in zijn zoektocht naar het perfecte wezen. Inmiddels beseft de schepper dat het wasbeerprototype wel degelijk kwaliteiten heeft en zet hij de klopjacht in op zijn creatie.

Respect voor het leven, ook van outcasts of personen en wezens met een beperking: het is een boodschap van Disney die anno 2023 nog altijd relevant klinkt. En dat is meteen de kracht van deze nieuwe episode. Regisseur James Gunn weet avontuur en boodschap, humor en emotie in perfecte balans te serveren.

Zoals elke Marvel-episode past deze film in het groter geheel, maar je kan hem gerust als standalone bekijken.

In de bioscoop vanaf 3 mei

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?