Review
Score: 3 op 5

'La nuit du 12' in de bioscoop: 'Een sterke politiefilm die tot nadenken stemt'

Gerd Hendrickx
31/08/2022

Vandaag start het nieuwe filmseizoen en dus keert filmfanaat Gerd terug om iedere woensdag bij BRUZZ radio zijn Film van de Week te recenseren. Vandaag is dat de Franse politiefilm La nuit du 12.

“Waar was jij in de nacht van twaalf oktober?” Die vraag wordt voortdurend gesteld in de Franse politiefilm La nuit du 12. De nieuwe film van Dominik Moll reconstrueert het onderzoek naar een waargebeurde, maar nooit opgehelderde moord op een jonge vrouw, genaamd Clara.

De film volgt het detectiveduo dat het onderzoek leidt. De jonge korpschef wordt vertolkt door de bij ons onbekende Bastien Bouillon, de ancien heeft de verweerde tronie van de Waalse karakterspeler Bouli Lanners. Al gauw beseffen de speurders dat het onderzoek een femicide betreft, een moord waarbij een man een vrouw doodt omdat hij haar seksualiteit als bedreigend ervaart.

Maar de film staat ook stil bij de manier waarop we spreken over de doden. De beste vriendin van het slachtoffer is verontwaardigd wanneer ze tijdens ondervragingen bij de rechercheurs de indruk wekt dat Clara een slet zou zijn: “Ze werd gewoon makkelijk verliefd. En dan? Clara was vooral heel lief en mijn allerbeste vriendin.”

Politiefilms werken met terugkerende, overbekende ingrediënten zoals rechercheurs die zich niet kunnen beheersen tijdens ondervragingen of zodanig geobsedeerd raken door de onoplosbare misdaad dat ze er zelf aan ten onder dreigen te gaan.

Die clichés zitten ook in La nuit du 12, maar krijgen een frisse draai doordat regisseur Moll kiest voor de aanpak van een docudrama. Hij brengt de onderzoeksprocedure heel realistisch in beeld, inclusief de bureaucratie. Suspense valt amper te bespeuren en ook de detectives zijn geen actiehelden of masterminds, maar mensen van vlees en bloed die falen.

Kortom, een politiefilm die niet uit is op entertainment, maar relevante vragen stelt en dat doet in een atypische stijl.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni