Review
Score: 3 op 5

Ritueel in de bioscoop: 'Knappe politiethriller die filmpotentieel Brussel in de verf zet'

Gerd Hendrickx
07/09/2022

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag bij BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Ritueel van Hans Herbots.

Het gebeurt niet iedere week dat er twee Belgische films tegelijk uitkomen in de bioscoop: vandaag is dat Tori et Lokita van de Dardennes en Ritueel van Hans Herbots.

In die laatste start alles met een afgehakte hand die teruggevonden wordt in het Kanaal in Molenbeek. De politie ziet een link met het drugsmilieu, maar uiteindelijk blijkt de oplossing te zoeken in het duistere koloniale verleden van ons land.

Ritueel is een politiefilm in de traditie van hits als De Zaak Alzheimer en Dossier K. Regisseur Hans Herbots heeft goed gekeken naar Amerikaanse thrillers en Scandinavische series. Origineel is het niet, maar hij weet vakkundig actie en sfeer te ensceneren.

Wél origineel is dat het verhaal zich afspeelt in Brussel en de film uitstekend gebruik maakt van locaties die je nog niet eerder op het witte doek zag, zoals het kanaal en de befaamde dancing Mirano.

De hoofdrollen worden vertolkt door Geert Van Rampelbergh als inspecteur en Marie Vinck als forensisch duiker. Van Rampelbergh is solide als altijd, maar vooral Vinck maakt indruk. Zij zet een complex personage neer dat worstelt met een trauma, maar ook de mannen overtroeft als actievrouw en eigenzinnige speurneus.

Ondanks een minder overtuigende openings- en slotscène is Ritueel een originele politiefilm die vakkundig het thrillergegeven vermengt met de dekolonisatieproblematiek en het cinemapotentieel van onze hoofdstad in de verf zet.

Ritueel is vanaf 7 september te zien in de bioscoop.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie