Gewest heeft toekomstplan voor moeras van Wiels: 'Vier miljoen euro om grond te kopen'

MV
© BRUZZ
09/07/2020
Ook in:
nl fr

Het Brussels gewest wil de site van het moeras van Wiels terugkopen van huidig eigenaar JCX Immo. De plannen omvatten 74 appartementen. Die komen naast het 'moeras', want dat blijft behouden en zal beheerd worden Leefmilieu Brussel. Met vier miljoen euro hoopt de gewestregering JCX Immo te overtuigen. "Dat is vermoedelijk niet genoeg, dus zal er via Citydev stevig onderhandeld moeten worden."

Bij het buurtcomité QuartierWielsWijk noemen ze het plan van het Brussels gewest 'een stap vooruit'. Volgens buurtbewoonster Geneviève Kinet komt het er nu op aan om waakzaam te blijven. "We gaan kijken of het bouwplan van de regering hier kan doorgaan, zonder dat ze het moeras moeten leegpompen."

De aankoopplannen voor de site door het gewest kaderen in het gewestelijk relanceplan na de coronacrisis. Er is vier miljoen euro voor uitgetrokken, maar grondeigenaar en bouwontwikkelaar JCX Immo zegt dat het van die plannen voorlopig nog niet op de hoogte is.

"Het is snel moeten gaan, maar dit dossier is goed voorbereid", zegt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (SP.A/one.brussels). "Het is aan Citydev nu om te onderhandelen."

Biodiversiteit versterken

Het moeras zelf zal in beheer komen van overheidsdienst Leefmilieu Brussel. "De bedoeling is om de Brusselse biodiversiteit te versterken. We zullen er dus voor zorgen dat het moeras van Wiels behouden blijft, de ontwikkeling van de woningen zal naast het water gebeuren."

Wat de plannen zijn met de historische én beschermde gevel 'Métropole', van de vroegere kantoorgebouwen van brouwerij Wiels, is nog niet geweten. Eerder was er sprake om daar een restaurant of brasserie te vestigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Vorst , Stedenbouw , moeras van wiels , CityDev

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni