| De Brusselse regering wil het moeras als stormbekken gebruiken.

Brussels Gewest wil moeras van Wiels terugkopen

JP
© BRUZZ
07/07/2020

Het Brussels Gewest gaat een bod doen op het gebied rond het moeras van Wiels. Dat laat het kabinet van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) dinsdag weten. In de plaats van de privéwoningen van ontwikkelaar JCX Immo zouden er publieke woningen komen van Citydev. Het moeras zou gespaard blijven.

Even terug in de tijd: het 'moeras' van Wiels ontstond toen een mobiliteitsproject langere tijd werd stilgezet vanwege de financiële crisis. Regenwater bleef in de plas staan, waardoor een 'moeras' ontstond. Sinsdien zijn meerdere bouwprojecten geweigerd omdat ze geen rekening houden met de ecologische waarde van het gebied.

De kabinetten van minister-president Rudi Vervoort (PS), staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-SP.A) en minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) hebben daarom een nieuw scenario uitgetekend. Ze willen het moeras behouden en gebruiken als stormbekken. Daar zou het regenwater uit de bovengelegen gemeente Vorst in terechtkomen en het zou overstromingen opvangen. Het bekken zou door Vivaqua en Leefmilieu Brussel worden beheerd.

De Brusselse regering kwam afgelopen donderdag overeen om een budget te reserveren om het terrein terug te kopen van de huidige eigenaar JCX. "Het is niet zeker of ze akkoord gaan," zegt Bruno Mys, adviseur van Maron. "De eigenaar is niet verplicht om het bod te accepteren, en we kunnen niet hoger gaan dan het bedrag dat het aankoopcomité heeft voorgesteld."

Het Gewest zal twee voorstellen doen: het hele gebied opkopen zonder het Métropole-gebouw, of met. In het laatste geval zou JCX het gebouw nog wel kunnen renoveren en een kleine uitbreiding toevoegen, waarvoor de ontwikkelaar eerder al een stedenbouwkundige vergunning kreeg.

Moeras en woningen

Als het terrein in publieke handen zou komen, zou de openbare huisvestingsmaatschappij Citydev er 74 appartementen bouwen op ongeveer een derde van het terrein. De rest blijft moeras. "Het is vooral het natuurlijke waterbekken dat zo interesant is aan dit project," zegt Bruno Mys. "Het is een pilootoperatie die elders ook kan worden toegepast als het goed werkt, in Molenbeek zijn er bijvoorbeeld ook veel overstromingen."

Het voorstel maakt deel uit van de relanceplannen. "De crisis heeft laten zien dat er nood is aan kwaliteitsvolle publieke woningen. Ook hebben we gezien dat er nood is aan groene ruimte, dichtbij huis," verklaart Mys. Citydev zal de onderhandelingen voeren met JCX. Het kabinet-Vervoort zal daarvoor een timing opstellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Stedenbouw , moeras van wiels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni