Legermuseum opent nieuwe expo: 'Na de bevrijding wou ik leven!'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 8 mei 2019

In het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, site van het War Heritage Institute, is woensdag de tentoonstelling 'Oorlog Bezetting Bevrijding' geopend. Daarin worden op 3.000 vierkante meter meer dan 2.000 objecten tentoongesteld, waarvan velen nog nooit eerder te zien waren.

De expositie in het museum aan het Jubelpark luidt meteen ook een jaar van herdenkingen in, dat eindigt op 8 mei 2020. Het zal dan precies 75 jaar geleden zijn dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Voor het programma van '75 Jaar Bevrijding' hebben alle bestuursniveaus van het land samengewerkt met topevenementen in onder meer Bergen, Brussel, Antwerpen, Leopoldsburg en Bastenaken.

Een heel jaar lang zal ook al wie bijgedragen heeft tot de Bevrijding van 75 jaar geleden centraal staan. Niet alleen om hulde te brengen, maar ook om ervoor te zorgen dat hun herinneringen niet verloren gaan en aan jongere generaties doorgegeven worden. De nieuwe tentoonstelling in het Legermuseum vertelt het verhaal van de bezetting en bevrijding van het land (1940-1944), het einde van de oorlog in Europa en Azië (1944-1945) en staat ook stil bij de nationaalsocialistische repressiepolitiek (1933-1945).

De tentoonstelling doet meer dan louter de traditionele militaire geschiedenis te vertellen; ze besteedt ruim aandacht aan de sociale, politieke, economische en menselijke gevolgen van de oorlog. Het is een genuanceerd, historisch-wetenschappelijk verhaal waarbij de opties, mogelijkheden en 'keuzes' in oorlogstijd de rode draad doorheen het parcours vormen.

Politiek België, de rol van de koning, het verzet, de collaboratie, de Jodenvervolging en de repressie worden tegen het licht gehouden en gekaderd binnen de bredere, Europese oorlogscontext.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?